GENIJALNA IDEJA

Korisno: Apple se dosjetio kako smanjiti mučninu za putnike u autima koji gledaju u mobitele

Mobitel u automobilu

 Profimedia

Apple je ovih dana otkrio pregršt novosti za CarPlay, no možda najbolja nova ideja ove tvrtke ne tiče se ovog sustava već samih mobitela iPhone i tableta iPad.

Radi se o funkciji Vehicle Motion Cues koja za cilj ima smanjiti mučninu koja se kod nekih putnika u automobilima javlja dok gledaju u mobitele tijekom vožnje. Kao što je Apple objasnio, mučnina u vožnji obično je uzrokovana osjetilnim sukobom između onoga što osoba vidi i onoga što osjeća. U ovom slučaju, zaslon u koji gledate miruje dok osjećate da se vozilo kreće što utječe na što organizam može reagirati mučninom.

Kako bi se smanjio ovaj učinak, Vehicle Motion Cues će prikazivati animirane točke na rubovima zaslona koje simuliraju promjene u načinu na koji se vozilo kreće. Na primjer, tijekom skretanja ulijevo točkice se kreću udesno, i u suprotnom smjeru tijekom skretanja udesno. Također, prilikom ubrzavanja, točkice se pomiču od vrha zaslona prema dnu, te u suprotnom smjeru prilikom kočenja. Sva ova kretanja simuliraju kretanje samog tijela tijekom vožnje.

Iako će ove točkice nekima možda djelovati ometajuće na zaslonu mobilnog telefona, bit će odlično ako će nekima pomoći da izbjegnu mučninu tijekom vožnje. Naravno, ova funkcija će se moći uključiti ili isključiti po želji, tako da točkice neće ometati one kojima nisu potrebne.

image

Apple Car Play

Apple News

Ranije smo spomenuli i CarPlay. Ovaj sustav projekcije zaslona telefona na zaslon automobila dobiva niz novih značajki za lakše korištenje osobama s invaliditetom, slušnim smetnjama ili problemima s vidom. Car Play sada uključuje novu glasovnu kontrolu koja korisnicima omogućuje navigaciju aplikacijama i njihovo pokretanje s pomoću glasa. Tu je i nova funkcija Sound Recognition koja ima za cilj pomoći osobama koje su gluhe ili nagluhe prikazivanjem vizua

image

Apple Car Play

Apple News
lnih upozorenja kada sustav čuje automobilsku trubu ili sirenu na vozilima poput hitne pomoći. Novi filtri olakšat će preglednost i korištenje sučelja sustava CarPlay osobama koje su daltonisti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 12:43