‘ZABILI AUTOGOL‘

Video: Rugala se sova sjenici... Fiat ismijava Cybertruck, a nitko ne želi njihov 500e

Fiat 500e

 Fiat

Fiat 500e i Tesla Cybertruck nisu baš slični auti, no Fiat se ipak odlučio usporediti ova dva modela u videu na Instagramu svoje američke podružnice. U tom zapisu Fiat se ruga s Cybertruckom i mali 500e ismijava moćni pick-up kamionet Elona Muska.

image

Tesla Cybertruck

Tesla

Ovakve šaljive usporedbe s modelima konkurenata nisu nikakva novost u američkom marketinškom "izričaju" i često se u videima ili u tiskanim oglasnicima na duhovit i maštovit način ističu vlastite kvalitete i nedostaci konkurenata. No malo je čudno kada je onaj koji se ruga u osnovi krajnje neuspješan u usporedbi s onime kojem se ruga.

image

Fiat 500e

Fiat

U videu se ismijavaju brojne karakteristike Cybertrucka, od izrazito uglatih oblika preko XXL dimenzija (5,6 metara dužine za Cybertruck u odnosu na 3,61 za 500e) do općeg stila, a sve završava zaključkom "ovakav bi električni automobil trebao biti", misleći pritom na 500e.

I sve bi zaista bila jedna "simpatična zafrkancija", da si Fiat ovime nije zabio velik autogol. Naime, iako Cybertruck baš nije neki bestseler, Fiatova prodaja modela 500e je diljem svijeta "zapela u slijepoj ulici". Zbog toga je Fiat polovicom rujna najavio četverotjednu proizvodnu pauzu, da bi ovih dana otkrili da će se ta pauza produljiti još najmanje tri tjedna, do početka studenog. Razlog za privremeno zatvaranje tvornice je jednostavan, potražnja za ovim autom je vrlo mala.

image

2020. Fiat 500e

Fiat

Za ilustraciju koliko je tržište nezainteresirano dovoljno je spomenuti da je Stellantis prodao samo 470 Fiata 500e u SAD-u u prvoj polovici 2024. godine. Za usporedbu Tesla je samo u jednoj "maloj Hrvatskoj" ove godine prodala više automobila od te brojke.

image

Tesla Cybertruck

Tesla

Fiat je ruganjem relativno uspješnom konkurentu (koji je ruku na srce, zaista pomalo monstruozan i nije za svakoga) ispao pomalo smiješan, i teško je da će ovom "antireklamom" privući više kupaca. Amerikanci od automobila koji košta 34 tisuća dolara očito očekuju više od skromnih dimenzija i još skromnijeg dosega koji za ovaj auto iznosi od 190 do 300 km, ovisno o bateriji. Također, Amerikance općenito ne zanimaju mali auti. U Europi je drugačije, i mali auti prolaze, ali ne i oni koji pružaju malo za mnogo novca. Stoga je prilično razumljivo da Fiat ima problema s prodajom svojeg malog električnog automobila i zbog toga već radi na razvoju njegove hibridne verzije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. listopad 2024 10:26