FULL SELF DRIVE

Teslin poznati sustav autonomne vožnje spreman za Europu. Čeka se na odobrenje regulatora

Uz FSD možete prepustiti volan autu unutar naseljenih područja. Automobil sam vozi od A do B, uzimajući u obzir semafore i promet na križanju

Tesla ‘Full Self Driving‘ sustav

 YouTube Screenshot

Tesla je izazvala senzaciju kada je kao prvi proizvođač automobila ponudio autonomnu vožnju sa sustavom Full Self Driving. Ovaj sustav je trenutno dostupan samo u SAD-u i Kanadi, a Tesla se do sada suzdržavala od daljnjeg širenja FSD-a u druge države.

Ali sada je potvrđeno da će Full Self Drive doći na dva velika tržišta: u Europu i Kinu. To bi se trebalo dogoditi u prvom kvartalu 2025. godine, a Tesla trenutno čeka odobrenje lokalnih vlasti.

Ovo odobrenje bi moglo donekle odgoditi stvari ili osigurati da uvođenje u početku bude vrlo ograničeno. Uz Tesla Full Self-Driving čak možete prepustiti volan autu unutar naseljenih područja. Automobil sam vozi od A do B, uzimajući u obzir, na primjer, semafore i promet na križanju. Davanje tolike kontrole automobilu još uvijek je tabu tema u Europi.

No, u Njemačkoj, primjerice, postoje dionice na autocesti na kojima je dopušteno predati upravljanje autonomnim i poluautonomnim sustavima predati upravljanje.

image

Tesla ‘Full Self Driving‘ sustav

YouTube Screenshot

Tesla će stoga od nove godine, gdje je to moguće, nuditi FSD sustav kako bi se natjecala sa sve moćnijim sličnim sustavima koje polako uvode Mercedes i BMW. Ako njegovo korištenje bude dopušteno u Europi, FSD će biti uvjerljivo najnapredniji sustav ove vrste na tržištu.

No sigurni smo da će njegovo uvođenje naići na veliki otpor. Naime, od kada je u uporabi u SAD-u FSD je uvijek iznova pokazivao svoje slabosti u određenim situacijama. Također, iako se radi o sustavu pomoći u vožnji pri čijem korištenju bi vozači trebali biti spremni preuzeti komande, mnogi neodgovorni vozači puštaju aute da ih voze bez ikakvog nadzora što je do sada bio razlog za mnoge teške nesreće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 22:09