USPORENA ELEKTRIFIKACIJA

Odbacili plan: Mercedes i Stellantis su zamrznuli projekt zajedničkih tvornica za proizvodnju baterija

Mercedes i Stellantis su iznenađujuće otkazali planove oko svoje zajedničke tvrtke za proizvodnju baterija

Mercedes EQS Redizajn

Većina proizvođača automobila zadnjih se godina svim snagama bacila na elektrifikaciju, međutim, potražnja za električnim automobilima trenutno je u padu, što dovodi do paničnih reakcija mnogih tvrtki. Sredinom prošlog mjeseca Mercedes je uglavnom odbacio svoje ambiciozne planove za električne automobile i najavio da će nastaviti s proizvodnjom motora s unutarnjim izgaranjem još mnogo godina. Tvrtka sada opet potvrđuje da se predomislila oko budućnosti električnih auta.

image

Baterija, ilustracija

Toyota

Kako izvještava novinski portal Bloomberg, Mercedes i Stellantis su iznenađujuće otkazali planove oko svoje zajedničke tvrtke za proizvodnju baterija nazvane Automotive Cells Company. Suradnja je krenula 2021., a do početka 2024. tvrtke su prikupile oko 4,3 milijarde eura za izgradnju četiri ACC tvornice za proizvodnju litij-ionskih baterija. Prva tvornica u Douvrinu u Francuskoj već je počela s radom, međutim ACC je sada prestao graditi dodatne tvornice u Njemačkoj i Italiji.

image

Tvornica ACC u Douvrinu

Stellantis media

Razlog za ovaj korak je taj da tvrtke žele ostati fleksibilne s tempom svojih ulaganja i na kraju tekuće godine odlučiti što će učiniti s već planiranim tvornicama. Prema izvješću, jedna od opcija je prebacivanje skupih litij-ionskih baterija na jeftinije litij-željezo-fosfatne (LFP) baterije, koje mnogi kineski proizvođači automobila, ali i Tesla već koriste.

image

Tvornica ACC u Douvrinu

Stellantis media

Kako prenosi Bloomberg, šef ACC-a Yann Vincent ponovno se osvrnuo na pad prodaje električnih automobila u Europi u vezi s odlukom tvrtke. On očekuje rast posebice u području masovnog tržišta. Međutim, većina zapadnih proizvođača automobila to je do sada ignorirala i umjesto toga se oslanjala na skupe limuzine i SUV-ove. Što će se zapravo dalje dogoditi s ACC-om, ostaje za vidjeti. U svakom slučaju, čekanje da bi se vidjelo u kojem smjeru "idu trendovi" čini se pametnom poslovnom odlukom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. lipanj 2024 10:53