poput rimca

Novi plan Tesle: Ništa od jeftinog modela za 25.000 dolara, ali stiže robotski taksi?

Reuters kaže da je mala Tesla, koja se trebala zvati Model C, otkazana. Musk tvrdi da lažu i najavljuje robotski taksi

Elon Musk

 Odd ANDERSEN/AFP/Profimedia

Hoće li Tesla ili neće Tesla napraviti pristupačno vozilo koje će se smjestiti ispod Modela 3 i koštati oko 25.000 eura?

Iako je to ranije nekoliko puta najavljivano, odgovor na ovo pitanje je pomalo nejasan. Prvo su obećali, zatim se pričalo da će sve biti otkazano, a zatim ponovno oživljeno. Zadnja vijest o "jeftinoj" Tesli stigla je u siječnju ove godine, a tada je rečeno da bi se pristupačna Tesla trebala proizvoditi u Austinu od kraja 2025. godine, koristeći revolucionarni novi proizvodni proces koji još ne postoji.

Bila je to tipična vijest za Teslu, a čak je i Elon Musk tada rekao da njegove prognoze treba uzeti "sa zrnom skepse, jer je optimist". Sada se pak čini da je to bilo zaista previše optimistično.

image

Skica male Tesle

Reuters izvještava da je mala Tesla, koja se trebala zvati Model C, otkazana. Reuters temelji ovaj zaključak na tri izvora iz Tesle i internim porukama. Odmah nakon što je Reuters ovo objavio oglasio se i Musk na platformi X i odmah ustvrdio da izvještaj Reutersa nije istinit, bez da je detaljnije komentirao tu tvrdnju.

No čini se da mali model neće biti namijenjen običnim kupcima, već bi se trebao koristiti kao robotaksi. Reuters navodi da će se platforma koja je trebala biti namijenjena za malu Teslu živjeti dalje no kao podloga za novi robotski taksi. Da Tesla radi na razvoju robotskog taksija potvrdio je i sam Musk jučer na platformi X gdje je naveo da će se premijera ovog auta održati 8. kolovoza.

Najava robotskog taksija iz Tesle odmah je izazvala mnoge reakcije, jer ovaj proizvođač nije baš na dobrom glasu zbog svojeg Autopilota i FSD sustava koji se povezuju s brojnim nesreća u kojima je bilo i poginulih.

image

(FILES) Tesla CEO Elon Musk is pictured during a visit at the company‘s electric car plant in Gruenheide near Berlin, eastern Germany, on March 13, 2024, as employees resumed work after production had to be halted due to a suspected arson attack that caused a power outage. Musk suggested his use of drugs benefits Tesla investors in an interview released on March 18, 2024, saying he takes prescribed ketamine to treat his "negative frame of mind." The 52-year-old tycoon confirmed he takes the anesthetic -- typically used for pain management and to treat depression -- following reports in the US media that his drug use was spooking investors. (Photo by Odd ANDERSEN/AFP)

AFP

Kako se čini, pred Teslom su burna vremena. Najnovije izvješće o prodaji otkrilo je pad prodaje od 8,5 posto u prvom tromjesečju ove godine i mnogo veću proizvodnju od prodaje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 12:53