GOGLE MAPS

Najpopularnija navigacija na svijetu od sada jako pomaže i vozačima električnih auta, evo i kako

Svjetski tehnološki div je najavio da će posebne opcije navigacije za električna vozila biti odmah uvedene u njihov sustav

Google Maps

 Profimedia

Na dužim putovanjima vozači benzinskih i dizelskih automobila nemaju nikakve probleme pronaći benzinsku postaju jer je dostupnost benzinskih crpki vrlo velika pa je potraga za njima relativno laka. Mnogo teže je vozačima električnih automobila zbog još uvijek nedovoljno razvijene infrastrukture. Punionice nisu ni blizu tako česte, nerijetko su na zabačenim mjestima, primjerice na parkinzima, nisu tako dobro označene i mnogo ih je teže pronaći nego benzinske postaje.

image

Google Maps

Kako bi pronašli obližnje mjesto za punjenje, vozači električnih automobila nerijetko se moraju snalaziti kombiniranjem više aplikacija, no i tada ne mogu biti sigurni da su istražili baš sve opcije. No u budućnosti će to biti jednostavnije zahvaljujući najpopularnijoj navigaciji na svijetu, aplikaciji Google Maps. Svjetski tehnološki div je u objavi na svom blogu najavio da će posebne opcije navigacije za električna biti odmah uvedene u njihov sustav.

image

Google Maps

Središnja inovacija u ažuriranju je postavljanje navigacije izravno na punionice od kojih su neke zaista skrivene u garažama ili drugim "zabačenim mjestima". Detaljniji vodič upućivat će vozače gdje se točno može pronaći mogućnost punjenja. Google je odredio nove upute za punionice na temelju dostavljenih recenzija korisnika i generirao ih s pomoću umjetne inteligencije.

image

Google Maps

Kako bi osigurali ažurne informacije, Google će od korisnika će se tražiti više detalja o njihovom posjetu nakon što napune baterije. Ne samo po procesu nego i izgledom, ova funkcija će podsjećati na recenzije koje Google Maps od vas primjerice traži nakon posjeta restoranu. Razlika je u tome što će se umjesto slika jela u kojima ste uživali i okvirne vrijednosti dobivenog za novac, Google Maps postavljati pitanja o funkcionalnosti punionice, vrsti utikača i brzini punjenja.

image

Google Maps

Google ovom nadogradnjom također proširuje prikaz mogućnosti e-punionica na zaslonu tijekom vožnje. Punionice duž rute sada će biti istaknute na kartama te ujedno prikazivati trenutno dostupne punjače i priključke te opću brzinu punjenja. To će vozačima omogućiti spontanije putovanje i odabir bržih stanica za punjenje umjesto sporijih.

image

Google Maps

U budućnosti će još jedna korisna funkcija pratiti razinu napunjenosti baterije prilikom planiranja rute i predlagati odgovarajuća zaustavljanja za punjenje. Vozačima će se predlagati nekoliko opcija i davati obavijest o približnoj razini napunjenosti koju će baterija imati do te stanice za punjenje. Svatko tko planira svoja putovanja koristeći Google Travel sada će također moći dobiti informacije o hotelima koji nude punionice u sklopu svoje ponude.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 11:06