ALARMANTNO

Minus 44 posto: Krah tržišta električnih automobila u Europskoj uniji, interes sve slabiji

Pad registracija električnih vozila u kolovozu djelomično je potaknut naglim padom registracija u Njemačkoj, Italiji, Francuskoj...

Električni auto, ilustracija

 Filippo Carlot/Panthermedia/Profimedia

U Europskoj uniji u kolovozu je registrirano znatno manje novih osobnih automobila nego u istom mjesecu prošle godine. Pad je veći od 18 posto. Prodaja je pala kod gotovo svih vrsta pogonskih sklopova, ali ni kod jednog od njih pad nije tako velik kao kod automobila s električnim pogonskim sklopom.

U kolovozu je u EU registrirano samo 643.637 novih osobnih automobila. U apsolutnom iznosu to je golema brojka, ali čak 18,3 posto manja nego u istom mjesecu prošle godine. To i više je vidljivo iz analize brojki europske trgovinske organizacije European Automobile Manufacturers‘ Association (ACEA).

image

Električni automobili, ilustracija

Profimedia

Prodaja novih električnih automobila ove godine redovito pada, međutim, u kolovozu se dogodio "potop". Prošli mjesec je u EU registrirano je 92.627 novih električnih automobila. To je čak 43,9 posto manje od 165.204 primjerka registriranih u kolovozu prošle godine.

Logično, smanjio se i udio električnih automobila u registracijama novih osobnih automobila. U kolovozu prošle godine električni automobili još su činili 21 posto registracija. U kolovozu ove godine taj je udio iznosio samo 14,4 posto. Pad registracija električnih vozila u kolovozu djelomično je potaknut naglim padom registracija u Njemačkoj (-68,8 posto) i Francuskoj (-33,1 posto).

image

Električni auto, ilustracija

-/Wavebreak/Profimedia

U kolovozu je također registrirano 45.590 novih osobnih automobila s plug-in hibridnim pogonskim sklopom. To je 22,3 posto manje nego u istom mjesecu lani. Tržišni udio plug-in hibridnih vozila smanjen je sa 7,4 posto u kolovozu prošle godine na 7,1 posto prošlog mjeseca.

Jedino hibridni pogoni su u kolovozu bili u plusu. Tako su u EU registrirana 201.552 hibridna osobna automobila, odnosno 6,6 posto više nego u kolovozu prošle godine. Tržišni udio hibridnih automobila prošlog je mjeseca bio je 31,3 posto. Registracije benzinaca su pale za 17,1 posto, te oni sada drže 33,1 posto tržišta. Također je osjetno palo i tržište dizelskih automobila, te je njih prodano 26,4 posto manje nego u kolovozu prošle godine.

image

Dizelsko gorivo (ilustracija)

Profimedia

ACEA pad udjela električnih vozila u registracijama naziva ‘iznimno zabrinjavajućim‘ i strahuje, među ostalim, da se ciljevi CO2 za 2025. neće postići. "Nedostaju nam ključni uvjeti za postizanje potrebnog povećanja proizvodnje i usvajanja vozila bez emisija.

Razmislite o infrastrukturi za punjenje i dopunjavanje vodikom, ali i konkurentnom proizvodnom okruženju, pristupačnoj zelenoj energiji, kupovnim i poreznim olakšicama i sigurnoj opskrbi sirovinama. Kao rezultat toga, prijelaz na vozila s nultim emisijama velik je izazov", stoji u priopćenju ACEA-e koja također poziva na smanjenje ciljeva CO2 za 2025. godinu za osobna vozila i laka gospodarska vozila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 16:52