ISTRAŽIVANJE

Kako dalje? Većina Amerikanaca ne želi električne aute, brinu ih punjenje, cijene, doseg...

Manje od 40 posto Amerikanaca donekle razmatra mogućnost kupnje električnog vozila u doglednoj budućnosti. Većini to nije opcija

Električni auto, ilustracija

 Alamy/Profimedia

Nova anketa pokazala je da većina Amerikanaca nije zainteresirana za kupnju električnog vozila unatoč stotinama milijardi dolara koje proizvođači ulažu u razvoj svojih električnih automobila.

image

Tesla, ilustracija

Profimedia

Anketu su proveli The Associated Press-NORC Center for Public Affairs Research i Institut za energetsku politiku na Sveučilištu u Chicagu, a u njoj je sudjelovalo 6265 osoba. Rezultati su vrlo slični prošlogodišnjima i naglašavaju ozbiljne izazove s kojima se suočava ambiciozni plan predsjednika Bidena za povećanje prodaje električnih vozila na više od 50 posto do 2032. godine.

image

Električni automobil, punjenje

AFP

Manje od 40 posto Amerikanaca donekle razmatra mogućnost kupnje električnog vozila, a dok 46 posto ispitanih smatra da nije previše vjerojatno ili uopće nije vjerojatno da će ga kupiti. Preostali ispitani su bili neodlučni.

image

Tesla, ilustracija

JUSTIN SULLIVAN/Getty images/Profimedia

Mnogi ispitanici izjavili su da je nedostupnost punjača glavna prepreka za kupnju električnih vozila, a 50 posto onih koji žive u ruralnim područjima izjavilo je da nemaju punjač u blizini. Čak i u gradskim područjima ta brojka je relativno velika - 40 posto.

image

Električni automobil, punjenje

-/Wavebreak/Profimedia

Cijene električnih vozila, iako padaju, također ostaju značajna prepreka. Prosječna cijena za novo električno vozilo u SDA-u je u veljači iznosila 52.314 dolara, što je pad od 12,8 posto u odnosu na prethodnu godinu, ali još uvijek dosta iznad prosjeka za sva nova vozila, koji iznosi 47.244 dolara. Cijena posebno zabrinjava starije osobe. Gotovo 60 posto starijih naveli su cijenu kao glavni razlog protiv kupnje električnog vozila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. lipanj 2024 10:53