KRAJ PROIZVODNJE

Zbog struje odlazi još jedna sportska legenda: Ovo je posljednji proizvedeni Jaguar F-Type

Do kraja ove godine trebala bi se zaustaviti proizvodnja svih Jaguara s motorima na unutarnje izgaranje

Posljednji Jaguar F-Type

 Jaguar Media

Jaguar F-Type proslavio je svoju svjetsku premijeru na Salonu automobila u Parizu 2012. godine, a danas, 12 godina kasnije, njegova priča dolazi do kraja. Točno 50 godina nakon završetka proizvodnje legendarnog E-Typea, proizveden je posljednji F-Type koji neće u prodaju već će izravno otiči Jaguar Heritage Collection povijesnih automobila.

Posljednji F-Type je kabriolet u "Giola Green" boji s crnim krovom. Pokreće ga moćni 5-litreni V8 s 575 KS. Unutrašnjost ima presvlake od smeđe Windsor kože, slično posljednjoj seriji E-Typea iz 1974. godine.

image

Posljednji Jaguar F-Type

Jaguar Media

Gotovo na isti dan prije 50 godina, posljednji E-Type je izašao iz pogona Jaguara. Model je bio ukinut zbog novog, radikalnijeg Jaguara XJ-S. F-Type također najavljuje novu fazu u povijesti Jaguara, no neće imati izravnog nasljednika. Idući novi model Jaguara bit će električni GT s četvera vrata koji će povesti marku u čisto električnu budućnost. Do kraja ove godine trebala bi se zaustaviti proizvodnja svih Jaguara s motorima na unutarnje izgaranje, a novi električni model trebao bi stići iduće godine.

"Danas, dok slavimo F-Type i našu 75-godišnju povijest inovativnih sportskih automobila, također se radujemo početku nove ere. Ponovo ćemo osmisliti i razviti marku Jaguar, fokusirajući se na veću intimnost i angažman kupaca, vođeni našom predanošću da inspiriramo kao nitko drugi", rekao je Rawdon Glover, generalni direktor Jaguara.

image

Posljednji Jaguar F-Type

Jaguar Media

Kabriolet verzija F-Typea bila je Jaguarov prvi sportski automobil s dva sjedala nakon 40 godina. Britanska marka je za njega 2013. godine osvojila nagradu “World Car Design of the Year”. Ukupno je proizveden 87.731 primjerak.

No proizvodnja posljednjeg F-Typea ne znači i kraj njegove prodaje. Jaguar ima dovoljne zalihe da nastavi prodaju F-Typea do kraja ove godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. lipanj 2024 17:03