VRLO OPASAN

Zašto je krom nestao s novih automobila? Nije stvar mode, već zdravlja i ljudskih života

Proizvođači na mjesta gdje je nekada bi krom, primjerice rubove maski ili prozora sada sve više stavljaju tamne ukrase

Mercedes EQS Redizajn

Još prije desetak godina novi automobili su bili puni kromiranih ukrasa i dodataka, no danas krom u automobilskoj industriji gotovo potpuno nestao. To nije stvar mode, već opasnosti za ljudsko zdravlje, a o čemu se radi objasnili su iz Stellantisa nakon što su i oni odlučili reći zbogom kromu na automobilima svih svojih marki.

image

Rolls-Royce Cullinan Series II

Rolls- Royce

Vrsta kroma koja se obično koristi u kromiranim ukrasima automobila, kako bi se osigurao prepoznatljivi sjaj, naziva se šestovalentni krom (ili krom 6) i vrlo je agresivan kancerogen. Iz kalifornijskog odbora za zračne resurse (CARB) su za CNN izjavili: "Krom 6 je 500 puta otrovniji od ispušnih plinova dizela i ne zna se koja je sigurna razina izloženosti njemu."

image

Mercedes EQS

Mercedes

No, ako vaš automobil po sebi ima kroma, ne morate strahovati da ste u opasnosti. Šestovalentni krom je opasan samo tijekom procesa galvanizacije. Tijekom tog procesa radnici mogu biti izloženi toj tvari, a ona čak može biti i ispuštena u atmosferu. Iako proizvođači automobila imaju razne mjere kojima štite radnike i okoliš od ove opasne tvari, Stellantis ga namjerava u potpunosti prestati koristiti.

image

Start der Produktion der neuen Mercedes-Benz E-Klasse im Werk Sindelfingen

Start of production of the new Mercedes-Benz E-Class in plant Sindelfingen

Mercedes-Benz AG

Postoje neke alternative šestovalentnom kromu, poput trovalentnog kroma, ali šef dizajna Stellantisa Ralph Gilles tvrdi da nisu tako dobre. “Problem je što sjaj nije tako dobar. Ima više žuti ton”, rekao je Gilles za CNN. “Šestovalentni krom je iznimno dobar, vrlo briljantan, vrlo jasan i zato su ga ljudi zavoljeli. Ne shvaćaju što gledaju, ali su to zavoljeli. Moramo ih natjerati da to ne vole.”

image

BMW serije 2 Coupe

BMW Media

Proizvođači na mjesta gdje je nekada bi krom, primjerice rubove maski ili prozora sada sve više stavljaju tamne, uglavnom crne ili sive ukrase od neopasnih materijala. Osvijetljen logotipi, maske i amblemi također bi mogli zamijeniti krom...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2024 12:29