električni auti

Vlasnicima ogromna šteta, lopovima sitna zarada: Novi trend krađa stigao u Europu

Ovakve krađe su vrlo česte u Americi i bilo je samo pitanje vremena kada će stići u Europu

Punjač za električna vozila (ilustracija)

 Federico Caputo/Panthermedia/Profimedia

Mnogim kradljivcima automobil često uopće nije glavna meta. Umjesto krađe cijelog auta, lopovi se češće odlučuju na krađu dijelova koje kasnije na crnom tržištu mogu lakše ‘utopiti‘.

Među najpoželjnijim dijelovima su katalizatori koji su zbog svoje visoke vrijednosti postali predmet žudnje kriminalaca. Nedavno smo pisali i o masovnim krađama rezervnih guma, senzora za tempomat, a sada je otkriven i novi fetiš lopova...

Ovaj puta, na meti su električni automobili, odnosno kabeli za punjenje strujom.

Krađa kabela radi prodaje kao staro željezo nije novost. Željezničke pruge i mnogi objekti u izgradnji već su dugo mete ove vrste kriminala. Sada je razvoj infrastrukture za punjenje električnih automobila otvorio novi prostor lopovima koji javne punjače vide kao još jednu priliku za krađu.

image

Tesla punjač, ilustracija

AFP

Lopovi, naime, žele brzo zaraditi krađom bakrenog materijala koji se koristi za ožičenje kabela.

Radi o masovnoj pojavi koja je nedavno izazvala pravu histeriju u Americi s gotovo stotinjak uništenih Teslinih superpunjača u Kaliforniji, a sada je taj trend stigao i u Europu gdje su slični slučajevi već zabilježeni u Nizozemskoj i Francuskoj.

S cijenom od oko osam eura po kilogramu, bakar je metal za kojim postoji velika potražnja kriminalaca, koji u njemu vide način za laku zaradu.

U slučaju javnih punjača ili superpunjača velikog kapaciteta, to su snažnije instalacije s dugačkim kablovima i većim dijelovima za bolji prijenos električne energije.

To podrazumijeva i veći udio bakra koji, iako zaštićen debelim izolacijskim omotačem, lopovi kradu tako da ga jednostavno prerežu te kasnije prodaju na crnom tržištu, piše Elmotor.

Kabeli su laka meta lopovima jer mnogi vlasnici ostavljaju svoje automobile na punjenju tijekom noći u svojim dvorištima, na prilazima kućama i zgradama ili na javnim punionicama.

Punjači se također postavljaju u područjima gdje cirkulira mnogo ljudi, poput trgovačkih centara, sveučilišnih kampusa, velikih trgovina, restorana brze hrane, javnih parkova itd. Kroz ta područja prolazi mnogo ljudi tijekom dana, ali su noću gotovo napuštena.

Postavljanje punjača duž glavnih prometnih pravaca kao što su autoceste moglo bi ih učiniti manje ranjivima.

Pomoglo bi i kada bi se više punjača instaliralo na dobro osvijetljenim mjestima kao što su kamerama nadzirane benzinske postaje s 24-satnom uslugom.

image

Tesla punjač, ilustracija

Michael Bihlmayer/imago stock&people/Profimedia

Kao što smo već spomenuli, ovakve krađe postale su česte u SAD-u i bilo je samo pitanje vremena kada će se proširiti i kod nas u Europu jer su kablovi za punjenje ili punjač za kućnu utičnicu vrlo skupi dijelovi te nerijetko koštaju nekoliko stotina eura.

Originalni punjači i kablovi koje prodaju proizvođači automobila mogu doseći cijene više od 1000 eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. lipanj 2024 12:34