Zvijezda u usponu

Vito Ćoza (11) branit će boje Hrvatske na Svjetskom prvenstvu u kartingu u Bahreinu

Pozivnicu za nastup 11-godišnji vozač kluba ANVI Racing Grobnik iz Čavli izborio je osvojivši titulu prvaka Centralnoeuropske zone

Vito Ćoza (2023.)

Na jednom od najprestižnijih svjetskih karting natjecanja, 24. izdanju RMC Grand Finals, boje Hrvatske branit će Vito Ćoza. Pozivnicu za nastup na neslužbenom prvenstvu svijeta, koje će se održati od 2. do 9. prosinca u Bahreinu, 11-godišnji vozač kluba ANVI Racing Grobnik iz Čavli izborio je osvojivši titulu prvaka Centralnoeuropske zone (CEZ).

image

Vito Ćoza (2023.)

Samo sudjelovanje na Svjetskom prvenstvu predstavlja ogroman uspjeh za mladog vozača i njegov klub te "ostvarenje najljepših snova", kako kaže Vito. „Dat ću sve od sebe da u Bahreinu ostvarim što bolji rezultat i pokažem što znam“, skromno je dodao ne pokazujući veće uzbuđenje. "Ma on vam je veći cooler od svih nas", ističe tata Marko kojeg smo uhvatili nakon odrađenih posljednjih priprema u Italiji. „Bili smo dva vikenda na dodatnim treninzima u Jesolu. Spakirali smo torbe i sve što nam je potrebno od opreme, i spremni smo za polazak”.

image

Vito Ćoza (2023.)

Uoči velikog ovogodišnjeg finala u Bahreinu, organizatori su se pohvalili s rekordnih 386 natjecatelja iz cijelog svijeta koji će snage odmjeriti u 9 kategorija, a Vito će nastupiti u klasi 125 Micro Max u kojoj ga čeka 35 suparnika, sve prvaci nacionalnih i regionalnih natjecanja u okviru Rotaxa. Staza s neizbježnom pješčanom prašinom i temperature puno više nego u Europi, zahtijevat će prilagodbu, ali i puno pažnje s tlakovima u gumama. Kako ističe tata Marko, podešavanja kartinga su minimalna, tehnički pravilnik je rigorozan i trebat će puno pažnje i koncentracije, u prvom redu vozača.

image

Vito Ćoza (2023.)

Predigra za nastup u Bahreinu bila je utrka na legendarnom Le Mansu, na kojem je Vito ostvario zapaženo 7. mjesto. Izvrstan rezultat u iznimno jakoj konkurenciji i uvjetima potpuno drugačijim od onih koji ga čekaju u Bahreinu. U Francuskoj su, naime, vozači nastupali u svojim kartinzima, praćeni svojim ekipama, dok u Emiratima svi vozači dobivaju iste šasije i iste motore prema klasi u kojoj se natječu.

image

Vito Ćoza (2023.)

„Analizirali smo stazu, njenu konfiguraciju i zavoje. Pogledali sve snimke od pretprošle godine kada se na njoj vozilo isto finale i mogu reći da je staza dosta brza. Nema puno mjesta za preticanje, ali uvijek postoje mogućnosti na dva oštra kočenja koja se mogu iskoristiti”, otkriva nam tata Marko koji program zna već napamet. „Finale počinje u nedjelju podjelom kartinga, slijede slobodni treninzi, u srijedu su na rasporedu kvalifikacije, a nakon toga dvije bodovne utrke u kojima se skupljaju bodovi koji određuju startne pozicije za finalnu utrku koja će se održati se u subotu”.

image

Vito Ćoza (2023.)

Premda ima tek 11, Vito već pet godina pokazuje izniman vozački talent. Već u prvoj sezoni osvojio je međunarodni Intrepid driver program Cup u klasi Baby kart, a sljedećih je bilježio značajne rezultate u mnogim međunarodnim utrkama te je kao sportaš grada Opatije, a zadnjih godina kao sportaš općine Čavle, primio brojna priznanja. Tijekom 2023. na gotovo svim utrkama prvenstva, od Italije i Slovenije, preko Austrije, Hrvatske i Srbije, Vito je stajao na pobjedničkom postolju. To mu je donijelo titulu prvaka FIA Centralno Europske zone i međunarodnog Sportstil kupa.

image

Vito Ćoza (2023.)

Rotax Max Challenge Grand Finals, svjetsko prvenstvo koje od 2000. organizira BRP-Rotax i njegovi distributeri diljem svijeta, ima posebnu težinu u svijetu kartinga. Tome svjedoče i imena poput Jensona Buttona, Kimija Raikkonena i Maxa Verstappena na listi nekadašnjih sudionika. Od hrvatskih vozača na njoj su nastupali Martin Kodrić, Matija Jurišić i Leon Zelenko, koji je 2017. osvojivši 2. mjesto u kategoriji u kojoj nastupa i Vito, ostvario i najbolji rezultat od hrvatskih predstavnika do danas.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:24