PITANJE SIGURNOSTI

Vidite li malog debeljka? Ova oznaka ima ključnu ulogu na Michelinovim gumama

Mnogi proizvođači na gume stavljaju specijalne oznake kojima žele pomoći vozačima da lakše ‘čitaju gumu‘

Michelin oznaka

 Michelin

Većini vozača na prvi pogled - brojke, slova i oznake na automobilskoj gumi vjerojatno izgledaju poput tajne šifre. No, svaka od tih brojki i slova ima svoje značenje kojim se opisuje guma.

Najvažnija oznaka na gumi je opis njenih dimenzija.

Ona je sastavljena od tri brojke, i slova "R" za radijalne gume. Primjerice 225/50 R17.

Prva brojka je širina gaznog sloja gume označena u milimetrima dok druga brojka označava bočnu visinu, profil gume, a izražena je kao postotak širine gume. Slovo "R" govori da je guma radijalne konstrukcije, za razliku od dijagonalnih guma koje se u pravilu više ne proizvode.

No, mnogi proizvođači na gume stavljaju specijalne oznake kojima žele poslati poruku ili pomoći vozačima da lakše ‘čitaju gumu‘.

Tako je primjerice Pirelli predstavio gumu s novim logotipom za identifikaciju guma koje sadrže najmanje 50 posto materijala biološkog i recikliranog podrijetla. Nova oznaka, koja prikazuje dvije strelice u krugu, postavljena je na sve nove proizvode Pirellija te jasno sugerira kupcima o kakvim se gumama radi.

Jedan od najprepoznatljivijih znakova u gumarskom svijetu je Michelinov ‘debeljko‘ pod imenom Bibendum, a malena oznaka s njegovim likom nalazi se na bočnoj strani gaznog sloja.

image

Michelin oznaka

Michelin

Michelin je objasnio što ta oznaka predstavlja: ‘Na Michelin gumama indikatore istrošenosti možete lako prepoznati po malom simbolu Michelin Man koji se pojavljuje na nekoliko mjesta na bočnoj strani gume.

Kada vidite Michelin Mana, znate da su indikatori istrošenosti raspoređeni u liniji po širini gume‘, navodi Michelin.

No, Michelin nije jedini proizvođač guma koji koristi ovu značajku za jednostavno ukazivanje na indikatore istrošenosti gaznog sloja. Većina proizvođača guma koristi mali trokut na vrhu bočne stijenke kako bi označio gdje su blokovi gaznog sloja ili indikatori istrošenosti.

Najbolji način da provjerite istrošenost guma je pronaći trokut ili primjerice ‘debeljka‘ na Michelinovim gumama. Ako se guma istrošila tako da je blok indikatora u ravnini s gaznom površinom, tada je vrijeme za nove gume.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. lipanj 2024 08:03