novitet

U Zagrebu predstavljen novi Opelov adut: Kompaktni SUV poznatog imena Frontera s do sedam sjedala

Praktično i prostrano: u prtljažnik stane 460 litara prtljage, odnosno 1600 sa spuštenim stražnjim sjedalima

Opel Frontera

 Zvonimir Jurčić

Opel je na konferenciji za novinare u Riverside Golf Klubu u Zagrebu službeno predstavio novu Opel Fronteru - udoban i prostran kompaktni SUV idealan za obitelj, putovanja i boravak u prirodi. Ime je dugo poznato: još 1990-ih postojala je prva Frontera koja je bila pravi 4X4 terenac, a sada se vraća kao kompaktni SUV. Svjetsku premijeru je model doživio u svibnju ove godine, a sada i kod nas za domaće tržište.

image

Opel Frontera

Zvonimir Jurčić

S robusnim i privlačnim izgledom koji krasi jednostavnost, Frontera će se pozicionirati između šminkerske Mokke i većeg Grandlanda te ujedno nasljeđuje model Crossland. Ali, s jednom velikom iznimkom - bit će dostupan i sa sedam sjedala.

S 4,38 metara dužine, nova Frontera je čak 15 centimetara duža od Crosslanda te nosi trenutačan Opelov dizajnerski stil čemu svjedoči crni Opel Vizor maska, a dizajnom je Frontera, ukupno gledano osjetno dojmljivija od modela kojeg zamjenjuje.

Praktično i prostrano: u prtljažnik stane 460 litara prtljage, odnosno 1600 sa spuštenim stražnjim sjedalima.

image

Opel Frontera

Zvonimir Jurčić

Što se tiče dizajna unutrašnjosti, za Fronteru je boljim opremama dostupan takozvani Pure Panel kokpit s dva ekrana od po deset inča i bežičnim Apple CarPlay i Android Auto sustavima. U osnovnoj verziji dostupna je takozvana stanica za pametne telefone koja s pomoću aplikacije jednostavno pretvara mobitel u infotainment sustav. Njime se lako upravlja s pomoću tipki na upravljaču.

Lijepo je što Opel i dalje koristi klasične tipke za upravljanje klimom. Frontera također nudi mnogo praktičnih polica i četiri USB priključka u kokpitu. Auto nudi i nova Intelli sjedala s udubljenjem za ublažavanje pritiska na trtičnu kost.

image

Opel Frontera

Zvonimir Jurčić

Frontera će, kao i svi drugi novi Opeli, koristiti Stellantisovu arhitekturu i biti dostupna s motorom s unutarnjim izgaranjem i kao električna verzija. Osnova je hibridna verzija sa 100 KS koja kombinira 1,2-litreni trocilindrični turbobenzinski motor s električnim motorom od 28 KS. Iznad nje je još jedan hibrid sa 130 KS i elektromotorom iste snage. Obje verzije imaju šesterostupanjski mjenjač s dvostrukom spojkom.

image

Opel Frontera

Opel Media

Tu je i Frontera s električnim pogonom čiji električni motor isporučuje 113 KS, a doseg bi trebao biti oko 400 kilometara prema WLTP-u. Tvrtka sa sjedištem u Rüsselsheimu navodi maksimalnu snagu punjenja do 100 kW.

Premda cijene još nisu poznate kao ni datum lansiranja, na konferenciji za novinare doznali smo da dolazi u studenom ili prosincu na hrvatsko tržište.

image

Opel Frontera

Zvonimir Jurčić

Na koncu, Opel ove godine slavi velikih 125 godina proizvodnje automobila, nudeći kupcima inovativnu, praktičnu i prije svega pristupačnu mobilnost, a potpuno nova Opel Frontera model je koji se savršeno uklapa u takvu viziju brenda s ‘munjom na haubi‘.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 19:34