‘ŠTITIMO DOMAĆE‘

Svi protiv Kine: Turska uvela carinu od 40 posto na uvoz kineskih vozila

Kina se suočava sa sve većim trgovinskim pritiscima diljem svijeta zbog rastućeg izvoza električnih vozila

BYD Han (ilustracija)

 Profimedia

Turska će uvesti dodatnu carinu od 40 posto na uvoz vozila iz Kine kako bi zaštitila domaće proizvođače automobila, priopćilo je tamošnje ministarstvo trgovine.

Kina se suočava sa sve većim trgovinskim pritiscima diljem svijeta zbog rastućeg izvoza električnih vozila, za koje mnoge zemlje tvrde da ih Peking snažno subvencionira kako bi podržao svoje posrnulo gospodarstvo.

Očekuje se da će Europska komisija do kraja ovog tjedna objaviti hoće li uvesti privremene dodatne carine, a podsjetimo da je SAD prošlog mjeseca najavio stopostotne carine na uvoz kineskih električnih vozila.

image

BYD (ilustracija)

Profimedia

U obrazloženju odluke, tursko Ministarstvo trgovine navodi da će ‘dodatna tarifa‘ biti postavljena na najmanje 7.000 dolara po vozilu, počevši od 7. srpnja, navodi Reuters.

‘Na uvoz konvencionalnih i hibridnih osobnih vozila iz Kine uvest će se dodatna carina kako bi se povećao i zaštitio sve manji udio domaće proizvodnje. Ovo radimo s ciljem da potaknemo domaća ulaganja i proizvodnju‘, priopćilo je Ministarstvo.

U odluci je navedeno da ako je tarifa od 40 posto izračunata od cijene uvezenog vozila ispod 7.000 dolara, tada će se naplatiti minimalna tarifa od 7.000 dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. lipanj 2024 06:03