tržište rabljenih

Sunovrat vrijednosti električnih auta: U godinu dana izgubili do 40 posto, a benzinci do 7 posto

Električni auti rapidno gube na cijeni i ubrzo vrijede manje od usporedivog automobila s benzinskim motorom

Vrijednost rabljenih

Cijene električnih vozila pale su za 30% do 40% od lipnja prošle godine, dok je prosječna cijena benzinskih automobila pala za samo 3% do 7% u istom razdoblju. Dakle, jedan od posljednjih dokaza da električni automobil još nije zaživio jest tržište rabljenih vozila.

Portal specijaliziran za kupnju i prodaju rabljenih vozila iSeeCars upravo je objavio studiju koja pokazuje da cijena rabljenih električnih vozila pada brže od rabljenih vozila s motorima unutarnjim sagorijevanjem i hibridnih vozila.

Cijene električnih vozila pale su za 30% do 40% od lipnja prošle godine, dok je prosječna cijena benzinskih automobila pala za samo 3% do 7% u istom razdoblju.

image

Električni auto na punjaču, zima

Profimedia

Premda je pad cijena rabljenih električnih vozila dramatičan, ono što je zbunjujuće je da nema naznaka da će se vrijednosti rabljenih električnih vozila stabilizirati. U jednom će trenutku cijene rabljenih električnih vozila morati dosegnuti dno, ali čini se da još nismo dosegnuli tu točku, piše Revija HAK.

Dok je prosječna cijena vozila s nultom emisijom naglo pala u manje od godinu dana, cijena automobila s motorima s unutarnjim izgaranjem ostaje stabilna. Jedan od primjera koje koristi iSeeCars je vrijednost BMW-a serije 3 u usporedbi s onom rabljenog Tesla Modela 3.

image

Električni auto na punjaču, Francuska

Laure Boyer/AFP/Profimedia

U lipnju 2023. električni automobil je imao prosječnu cijenu višu od BMW-a za 2635 dolara, ali u svibnju 2024. situacija se okrenula pa Model 3 ima prosječnu cijenu 4806 dolara nižu od BMW-a. Još jedan sličan primjer je onaj BMW-a X3 i Tesla Modela Y. U prosjeku je Model Y bio 4570 dolara skuplji od X3 u siječnju 2024., ali ta se razlika smanjila na samo 175 dolara u svibnju 2024. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 00:20