SVJETSKA PREMIJERA

Struja? Ne, hvala! Potpuno novi Nissan Z naoružan V6 motorom sa 400 KS

Nasljednik modela 370Z u imenu je zadržao samo oznaku Z, a uz brojna poboljšanja, najvažnija novost je trolitreni twin-turbo motor
Nissan

Cijelo desetljeće nakon posljednjeg Z modela u gami japanske marke, Nissan je noćas u New Yorku predstavio potpuno novu, sedmu generaciju kultnog sportskog kupea. Nasljednik modela 370Z zadržao je samo slovo u imenu (Nissan Z), uz diskretno povećanje gabarita (dužina 4382 mm, širina 1849 mm, visina 1311 mm, međuosovinski razmak 2550 mm), ali i brojne druge promjene.

image
Nissan

U odnosu na prethodnika, Nissan Z dolazi s krućom karoserijom, potpuno unaprijeđenim ovjesom i elektronskim servoupravljačem, širim prednjim gumama te novim amortizerima za veću stabilnost. Kupci će moći birati gume i novorazvijene naplatke u dimenzijama od 18 i 19 cola.

image
Nissan

Važna novost je i osjetno snažnija motorizacija: umjesto atmosferskog 3,7-litrenog V6 s 337 KS i okretnim momentom od 361 Nm, Nissan Z sada pokreće trolitreni twin-turbo V6 motor sa 400 KS i 475 Nm momenta (posuđen od Infinitija Q60 Red Sport) povezan sa 6-brzinskim ručnim, ali i opcijskim 9-brzinskim automatskim mjenjačem. Obje izvedbe dolaze s launch control sustavom te izborom načina vožnje: 'Standard' i 'Sport' koji pruža bolje ubrzanje, upravljanje i zvuk.

Japanci za sad skrivaju podatak o ubrzanju, no navode da će novi Z biti 15 posto brži od prethodnika što znači da će s mjesta do stotke stizati za manje od pet sekundi.

image
Nissan

Iako izvana vlada retro ugođaj, kabina je u potpunosti digitalizirana - sadrži 12,3-inčni digitalni ekran te 8-inčni dodirni zaslon multimedije s Android Auto i Apple CarPlayom funkcijama.

image
Nissan

Novi Nissan prodavati će se na tržištu SAD-a s početnom cijenom od 40.000 dolara (oko 255.000 kuna), dok dolazak u Europu zbog strožih pravila o štetnim plinovima nije u planu.

image
Nissan
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 22:36