‘Poznat teren‘

Struja, da, ali... Mercedes se ponovo snažnije okreće razvoju motora s unutarnjim izgaranjem

Izvršni direktor njemačke marke potvrdio nagađanja: "Ponovo ulažemo više novca u motore s unutarnjim izgaranjem"

Mercedes S400 d motor

Već smo otprije znali za Mercedesove namjere da zaustavi svoju brzu tranziciju prema električnim vozilima, ali sada je njemačka marka iz Stuttgarta, preko svog izvršnog direktora, dala još jednu naznaku kako motori s izgaranjem i dalje predstavljaju temeljni dio njegovih ulaganja.

A kada se sjetimo riječi iz 2021. godine kada su tvrdili da će Mercedes do 2030. postati marka koja će proizvoditi isključivo električna vozila, ove riječi sada zvuče dosta znakovito.

image

Mercedesova tvornica, ilustracija

Profimedia

Tada je uz tu tvrdnju doduše stajao jedan ‘ali‘, gdje je istaknuto kako će se to realizirati na tržištima koja to dopuštaju. Europa je do kraja ovog desetljeća namjeravala postati jedno od onih središta Mercedesove isključivo električne budućnosti, ali zakon ponude i potražnje uradio je svoje. Nije to slučaj samo kod Mercedesa, i druge marke počele su se ozbiljno češkati po glavi, jer je jednostavno potražnja postala nikada slabija.

Nešto ranije ove godine, izvršni direktor Mercedesa Ola Kaellenius rekao je investitorima marke da će nastaviti ulagati u motore s unutarnjim izgaranjem, ali posebno s ključnom tehnologijom za ovu tranziciju: plug-in hibridima.

image

Mercedes S400d

Mercedes

Promjenu strategije Kaellenius je priznao u intervjuu za njemački magazin Wirtschaftswoche. Dakle, sada je službeno potvrđeno da je za ovu njemačku premium marku motor s unutarnjim izgaranjem nikako nije mrtav. No, s druge strane, Mercedes nije nimalo zaboravio na ulaganja u razvoj e-mobilnosti.

Jer, da vas podsjetimo, EU je postavila rok za 2035. kada bi se ICE motori trebali potpuno ugasiti s proizvodnjom. Mercedes je samo ove godine u razvoj svojih vozila kada su u pitanju ICE motori, električnu mobilnost i digitalizaciju izdvojio čak 14 milijardi eura.

image

Mercedes-AMG GT 63 4Matic

Mercedes

Ola Kaellenius je i istom intervjuu izjavio da su ulaganja u toplinske motore "veća od očekivanog" . Konačni cilj je "revitalizirati" neke mehanike koje još imaju mnogo toga za reći i koje će biti dio nadolazećih plug-in hibrida marke.

Slična stvar se događa i s ažuriranjem najveće limuzine S klase, koja se očekuje za dvije godine, gdje je također priznato da njemačka marka troši više od očekivanog. U tom smislu, izvršni direktor marke tvrdi da će njeni motori uvijek biti na najvišoj tehnološkoj razini.

A također, njemački inženjeri će morati poraditi na usklađivanju motora s unutarnjim izgaranjem s nadolazećom Euro 7 normom. Sve u svemu, 2023. godina, za kada se tvrdilo da će svi modeli biti isključivo s e-pogonima, danas se čini da bi istina mogla biti nešto drugačija. Procjenjuje se da će tada 50 posto voznog parka Mercedesa i dalje voziti uz pomoć motora s unutarnjim izgaranjem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. srpanj 2024 16:58