RIZIČNI VOZAČI

Smrtnost u prometu na najvećoj razini u dva desetljeća: Ovo su četiri ključna problema

Lani je na američkim cestama poginulo 42.915 ljudi, a godinu ranije 38.824

Prometna nesreća (ilustracija)

 AFP

Američka nacionalna uprava za sigurnost cestovnog prometa (NHTSA) objavila je novu studiju rizičnog ponašanja vozača u prometu. Prema studiji, zabilježen je porast rizičnog ponašanja, a kao najveći problemi označeni su prebrza vožnja, prolazak kroz crveno svjetlo, umor za volanom te vožnja pod utjecajem opojnih droga i alkohola.

Novo izvješće otkriva da se nesigurno ponašanje u vožnji povećalo od 2020. do 2021, a porast dolazi nakon tri godine stalnog pada.

image

Prometna nesreća, ilustracija

Leung Cho Pan/Panthermedia/Profimedia

Broj smrtnih slučajeva u prometu povećao se od početka 2020. godine. Nacionalna uprava za sigurnost cestovnog prometa procjenjuje da je 42.915 ljudi poginulo u nesrećama 2021. godine što predstavlja povećanje od 10,5 posto u odnosu na 38.824 smrtna slučaja 2020. godine.

Prema NHTSA, uz četiri navedena problema, povećanje broja smrtnih slučajeva izaziva i prebrza vožnja te nekorištenje sigurnosnih pojaseva.

‘Ponašanje vozača uvelike se normaliziralo od početka pandemije, ali smrtnost u prometu je na najvišoj razini u gotovo dva desetljeća. Možemo preokrenuti ovaj trend ako vozači uspore, budu koncentrirani i nikada ne voze umorni‘ - navode iz NHTSA.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. lipanj 2024 06:43