Masna cijena

Šest sati - 225 eura: Parkiranje za SUV automobile u ovoj europskoj metropoli je postalo apsurdno skupo

Grad ima pristup podacima o vlasnicima i vozilima te stoga zna u koju težinsku kategoriju spadaju parkirani automobili

Pariz, ilustracija

 Shutterstock

Od petka, 4. listopada su cijene parkiranja u Parizu značajno porasle za terenska vozila, SUV vozila i druge vrlo teške automobile. Jedan sat košta 18 eura, a onaj tko želi parkirati šest sati plaća čak 225 eura!

Stanovnici Pariza, obrtnici i osobe s invaliditetom izuzeti su iz programa. Nove cijene se odnose na automobile s motorom s unutarnjim izgaranjem i hibridne automobile teže od 1600 kilograma te na električna vozila teža od 2000 kilograma. ‘Kaznene stope‘ ne primjenjuju se na privatne parkirne garaže, već samo na javna parkirna mjesta u centru Pariza. Izvan centra cijene parkiranja za navedena vozila su nešto niže.

image

Eiffelov toranj, Pariz

Gavin Hellier/robertharding/Profimedia

Prema referendumu provedenom u veljači, 54,5 posto Parižana podržava povećanje cijena. Gradsko vijeće pozvalo je na promjene, tvrdeći da teška vozila više zagađuju, zauzimaju puno javnog prostora i ugrožavaju sigurnost na cestama. Ta brojka od 54,5 posto donekle je iskrivljena jer je referendumu pristupilo samo 5,7 posto od gotovo 1,3 milijuna stanovnika grada s pravom glasa. Dakle, samo oko 40.000 građana se izjasnilo za ovu odluku.

Vlasti Pariza će detaljno pratiti provođenje ove odluke. Plaćanje parkiranja u Parizu već se neko vrijeme kontrolira kombijima s video opremom koji snimaju registarske oznake parkiranih automobila. Svatko tko parkira mora prvo unijeti registarsku tablicu na parkirnom automatu. Kako se registarske pločice automatski uspoređuju, grad ima pristup podacima o vlasnicima i vozilima te stoga zna u koju težinsku kategoriju spadaju parkirani automobili.

image

Anne Hidalgo

AFP

Više cijene parkiranja bile su ideja gradonačelnice Pariza Anne Hidalgo koja se svim snagama bori protiv (previše) automobila u gradu. Prethodno je zatvorila obale Seine za automobile i učinila ih dostupnima pješacima. Također je proširila mrežu biciklističkih staza u Parizu i spustila ograničenje brzine na 30 km/h u gotovo cijelom gradu.

image

Boulevard Peripherique

AFP

Pod njezinim je vodstvom ograničenje brzine također spušteno na 50 km/h na prometnoj gradskoj obilaznici Boulevard Périphérique od 1. listopada. Ova odluka je donesena kako bi se smanjilo zagađenje bukom za lokalno stanovništvo. Lijeva politička opcija, koja vlada gradom, nije pritom priložila nikakve studije koje bi pokazale da će smanjenje ograničenja brzine sa 70 na 50 kilometara na sat pozitivno utjecati na količinu ispušnih plinova i buku na obilaznici i oko nje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. listopad 2024 15:33