TEHNOLOGIJA

Rimac predstavio svoju novu, tehnički najnapredniju bateriju za elektroenergetsku mrežu

Rimac Energy, odjel za sustave za pohranu baterije (BESS) Rimac Automobila, predstavio je svoj novi proizvod na Energy Storage Summitu

Rimac Automobili (logo)

 Rimac Automobili

Rimac Energy, odjel za sustave za pohranu baterije (BESS) Rimac Automobila, predstavio je svoj novi proizvod na Energy Storage Summitu Central Eastern Europe (CEE).

Roger Moorhouse, voditelj proizvodnog inženjeringa za Rimac-ov odjel za inženjering, razvoj i proizvodnju, otkrio je detalje o svom BESS rješenju u prezentaciji prvog dana dvodnevnog događaja. Detalji su se s nestrpljenjem očekivali otkako je tvrtka u svibnju objavila da kreće u stacionarno skladištenje energije.

image

Rimac Energy BESS

Rimac Energy

Baterija, nazvana "SineStack", modularno je BESS rješenje na bazi litij-željezo-fosfata (LFP) s kapacitetom skladištenja energije od 790 kWh i izlazom od 400 kVa.

Osnovna značajka proizvoda koja se razlikuje je njegova distribuirana arhitektura topologije pretvarača, koja se ponekad naziva "AC baterija", gdje je sposobnost pretvarača raspoređena između svih modula dajući neovisnu kontrolu nad svakih 18 ćelija.

"To znači preciznije balansiranje, veću zalihost, više ekstrahirane energije, dulji životni vijek i svu tu kontrolu kako bi se stvarno napravio softverski definiran proizvod", rekao je Moorhouse.

image

Rimac Kampus

Web Screenshot

Nadalje, tvrdio je da će BESS imati najbolji radni vijek u litij-ionskoj BESS industriji od 12.000 ciklusa, najveću učinkovitost povratnog napajanja izmjeničnom strujom od preko 92% i najbolju gustoću energije od 280 kWh po kvadratnom metru.

Obraćajući se publici, Moorhouse je kasnije rekao: "Ako pitate kako to možemo postići, stvarno se vraćamo na točku da smo vertikalno integrirani u cijelom sustavu, praktički ne postoji granica između baterije i pretvarača".

Rimac planira započeti s masovnom proizvodnjom BESS-a iz novog pogona u Kerestincu, s godišnjim proizvodnim kapacitetom od 300 MWh počevši od 2025., s porastom na 1 GWh godinu dana kasnije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. ožujak 2024 05:30