UPISAO SE U POVIJEST

Prvi pijanac za volanom: Prije 127 godina uhićen vozač pod utjecajem alkohola, zabio se u zgradu

Vozač taksija po imenu George Smith završio je u pritvoru nakon što je automobilom udario u zgradu

Alkotest (ilustracija)

 Zeljko Hajdinjak/Cropix

Londonski taksist George Smith upisao se u povijest na neslavan način. On je prije 127 godina postao prvi vozač pod utjecajem alkohola kojeg je uhvatila policija i proslijedila u pritvor.

Smith je svojim automobilom 10. rujna 1897. godine udario u zgradu i tako postao prva osoba u povijesti koja je uhićena zbog vožnje u pijanom stanju.

Zanimljivo, Smitha je policija privela zbog očite alkoholiziranosti, no bez testiranja alkotestom.

Alkotest je naime, izumljen tek 57 godina kasnije, piše Jalopnik.

image

Policija, ilustracija

CROPIX

Koliko vremena treba proći da vam alkotest nakon pijenja alkohola ne bi bio pozitivan?

Votka, Gin, rakija, viski, vino, pivo... sva ova alkoholna pića imaju različite sastojke i udio alkohola pa iz tog razloga imaju različite procese djelovanja u tijelu.

Ključna točka koja utječe na učinke alkohola jest unos hrane. Pun želudac može čak smanjiti koncentraciju alkohola za 25 posto.

Odgovor na pitanje varira li vrijeme apsorpcije alkohola ovisno o konzumiranom piću je potvrdan.

Destilati su pića koja se najbrže apsorbiraju, a njihovo miješanje sa slatkim bezalkoholnim pićima ubrzava povećanje razine alkohola.

To ovisi o razini koncentracije alkohola u različitim vrstama pića (stupanj etanola). Na primjer, vino ima 20 posto, a pivo između 3 i 8 posto. Ono što je zajedničko svim alkoholnim pićima je to što su nastala procesima voća ili žitarica.

Ako ste se pitali koliko dugo alkohol ostaje u krvi, općenit je odgovor između 10 i 19 sati, no to ovisi o mnogim čimbenicima; među njima, vrsti pića i unosu hrane.

Osobi s razinom alkohola u krvi od 1 g/l može trebati između 6 i 10 sati da razina alkohola u krvi padne ispod maksimalno dopuštene razine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. rujan 2024 13:50