novi prijevoz

Pogledajte u kojem je automobilu Papa Franjo odradio turneju Azijom: Podržava održivu mobilnost

Na nedavnoj turneji koju je poglavar Katoličke crkve odradio u Aziji i na Pacifiku, auto u kojem se vozio potpuno je električan

Papa Franjo, ilustracija

 Profimedia

Model Hyundaija, koji se također prodaje i u Hrvatskoj, poslužio je Papi Franji na turneji po istoku. Njegova svetost odlučila je pokazati ekološku osviještenost vozeći se na azijsko-pacifičkoj turneji u Hyundaiju Ioniq 5, dakle model koji 100 posto koristi elektromotor i baterije za pogon. Obično su prethodni pape viđeni kako koriste modele kao što su Toyota Land Cruiser, Land Rover Santana ili Mercedes-Benz 230 G-klase.

image

Papa Franjo u Singapuru

Profimedia

No transformacija kroz koju su vozila prošla posljednjih godina navodi Vatikan da se prilagodi novoj ‘elektromobilnosti‘, vjerojatno kako bi svojoj zajednici vjernika prenio poruku o održivosti. Papi Franji ovo nije prvi put da se pokazao kao poklonih ‘zelenih‘, na brojnim okupljanjima i govorima pokazao se kao branitelj održivosti i brige za okoliš. Godine 2017. već je viđen u Nissan Leafu, a još godinu dana prodefilirao je u Toyoti Mirai s pogonom na vodik.

Hyundai Ioniq pojavio se 2021. godine kao prvi model u Hyundaijevoj e-obitelji. Danas, jasno Ioniq 5 nije usamljen u ponudi električara, a uskoro će doživjeti i osvježenje prije nego takav stigne na naše tržište.

image

Papa Franjo u Singapuru

Profimedia

Uz poneki blagi zahvat na linijama karoserije, osvježeni Ioniq 5 stići će i u posebnoj XRT izvedbi. Radi se o robusnoj 23 mm povišenoj verziji sa specifičnim gumama, felgama i lajsnama, koja će tako imati više mogućnosti kretanja po terenu. Kapacitet baterije bit će povišen s 58 kWh na 63 kWh, gdje se doseg povećava s 354 na 380 km.

Model s većom baterijom također će proći ažuriranje te će kapacitet sa 77,4 kWh biti povećan na 84 kWh. Takav Ioniq 5 imat će doseg od približno 500 km. Početna cijena Ioniqa 5 s baterijom od 58 kWh kod nas iznosi 46.990 eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. listopad 2024 23:54