premijera

Ovo je novi Fiat Grande Panda, gradski crossover koji izgleda kao moderna verzija izvorne Pande

Kad pred kraj godine stigne u salone bit će dostupan s potpuno električnim i hibridnim pogonskim sklopovima

Fiat Grande Panda

 Fiat

Fiat je kroz povijest je predstavio niz malih automobila koji su motorizirali više od pola Europe, a svaki od njih ima svoju priču i emociju. Skoro svaka generacija ima po jedan Fiat uz koji je odrasla, a to su različiti modeli poput 500, 600, "Peglice“, Pande, Una, Punta...

Panda, međutim, zauzima posebno mjesto: riječ je o zaista posebnom automobilu koji su dizajnirali jedni od najpoznatijih svjetskih dizajnera Giorgetto Giugiaro i Aldo Mantovani. Mnogi će pomisliti da je njihov zadatak bio relativno lagan, ali to nikako nije bio.

image

Fiat Grande Panda

Fiat

Naime, Fiat je zahtijevao iznimno jednostavan automobil. Koliko god je lagano dodavati različite elemente na određeni dizajn, toliko je i teško uklanjati svaku malu stavku koja nije esencijalna. Panda je morala biti vrlo jednostavna za proizvesti u velikim brojkama, jednostavna za korištenja, a i veoma prilagodljiva za bilo koju svrhu.

Sada 44 godine nakon predstavljanja kultne prve generacija Fiat pokušava oživjeti duh legende u potpuno novom modelu Grande Panda, svojevrsne Pande našeg vremena. Sada je to retro nadahnut gradski crossover, ali i modernog izgleda što bismo mogli nazvati retro-futurističkim dizajnom.

image

Fiat Panda 1980.

Fiat

Kad pred kraj godine stigne u salone bit će dostupan s potpuno električnim i hibridnim pogonskim sklopovima, dijeleći platformu Stellantisa s Citroenom C3 i e-C3.

Inspiriran konceptom Fiat Concept City Car stiže s pikseliziranim uzorkom prednjih LED svjetala i prepoznatljivim stražnjim s kutijastim izgledom i dosta zaštitne off-roaderske plastike, što podsjeća na izvornu Pandu 4×4.

image

Fiat Grande Panda

Fiat

Još jedan pogled u prošlost je natpis Panda utisnut na karoseriji i natpis Fiat na vratima prtljažnika. S dužinom od 3,99 m, Fiat Grande Panda je 337 mm dulji od prethodnika, ali i 25 mm kraći od Citroena C3.

Fiat još nije pokazao unutrašnjost, ali navode da može primiti pet putnika, dodajući da je automobil "savršeno prilagođen obiteljima i urbanoj mobilnosti". Vjerojatno će Grande Panda biti usredotočena na praktičnost, s pristupom "manje je više" u skladu s duhom prethodnih generacija.

image

Fiat Grande Panda

Fiat

Uz novi Fiat Grande Pandu, u ponudi ostaje stara aktualna Panda sada preimenovana u Pandina koja će se proizvoditi do 2027. u Italiji, dok će se nova verzija vjerojatno proizvoditi u Srbiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. lipanj 2024 00:18