car of the year

Ovo je 7 finalista izbora za Auto godine 2023. godine: Svi su elektrificirani ili električni

Pobjednik će biti objavljen u siječnju, a odabrat će ga žiri koji predstavljaju novinari 23 zemlje

Nagrada Europski automobil godine

Odlučen je uži izbor finalista koji se bore za prestižnu nagradu Car of the year 2023. Žiri, koji se sastoji od više od 60 članova koji predstavljaju novinari više europskih zemalja, odabrao je s dugog popisa od 27 kandidata sedam automobila. Zanimljivo je da svi finalisti imaju uključen neki oblik elektrifikacije, od hibrida do potpuno električnih.

Konačni krug glasovanja za "Europski automobil godine"održat će se početkom siječnja. Taj će krug odlučiti pobjednika nagrade za automobil godine 2023., koja će biti objavljena na svečanosti na 100. Brussels MotorShowu 13. siječnja 2023.

Ovo su finalisti izbora:

Jeep Avenger

image

Jeep Avenger

Jeep

Kia Niro

image

Kia Niro

Nissan Ariya

image

Nissan Ariya

Peugeot 408

image

Peugeot 408

Renault Austral

image

Tenauot Austral

Subaru Solterra/Toyota bZ4X

image

Toyota bZ4X

Volkswagen ID. Buzz

image

VW ID. Buzz

Pobjednik izbora za automobil godine 2023. naslijedit će prošlogodišnjeg laureata Kiju EV6, što je bilo prvi da je južnokorejskog proizvođač odnio titulu.

Prikupio je 279 bodova i 12 pojedinačnih najboljih glasova nakon tijesne borbe s Renaultom Mégane E-Tech Electric. Hyundai Ioniq 5, rođak EV6 iz iste korejske auto grupe, zauzeo je treće mjesto.

Za 2022. žiri izbora Automobil godine broji 61 člana koji predstavljaju 23 europske zemlje. zastupljenost za svaku zemlju proporcionalna je veličini tržišta automobila u zemlji i njegovoj važnosti u proizvodnji automobila. Francuska, Njemačka, Velika Britanija, Italija i Španjolska imaju po šest članova. Ostale zemlje imaju manje predstavnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 21:40