DOBRO JE ZNATI

Oprez: ovo su najveće pogreške koje možete napraviti prilikom točenja goriva

Ovih pet situacija vam može napraviti ‘kaos‘ na benzinskoj postaji

Točenje goriva, ilustracija

 CROPIX

Točenje goriva je rutinski zadatak, ali loše navike na benzinskoj postaji mogu dovesti do nepotrebnih problema, ugroziti sigurnost i naštetiti okolišu.

Mnogi od nas često nadodaju malo više goriva nakon što se ‘pištolj‘ automatski isključi. Ovaj postupak, međutim, može dovesti do nekoliko problema. Prema stručnjacima iz GasBuddyja, dolijevanje može naštetiti motoru i smanjiti performanse vozila. Također, višak goriva se može preliti, predstavljajući rizik za okoliš i moguće aktiviranje ‘lampice‘ za provjeru motora, piše Autobild.

image

Točenje goriva, ilustracija

CROPIX

1) Upaljen motor dok točite gorivo

Zahvaljujući praktičnom ulasku u vozilo bez ključa, tu je i loša navika da motor ostane upaljen tijekom točenja goriva. Ova pogreška je opasna. Pare goriva koje se oslobađaju tijekom točenja mogu utjecati na izvore statičkog elektriciteta, posebno u hladnijim mjesecima kada je zrak suši.

Takvi uvjeti povećavaju vjerojatnost požara na benzinskoj postaji, rizik koji se lako izbjegava jednostavnim načinom - gašenjem motora.

2) Čekanje u putničkoj kabini

Možda se čini bezazlenim sjediti u automobilu i provjeravati telefon ili puštati glazbu dok čekate da se vaš auto napuni gorivom.

Međutim, ovaj vas postupak može spriječiti u praćenju procesa punjenja goriva i usporiti vašu reakciju na moguće hitne situacije. Prilikom točenja goriva vozač bi se trebao u potpunosti usredotočiti samo na ovu aktivnost.

3) Korištenje mobitela tijekom točenja goriva

Ometanje koncentracije na benzinskoj postaji može imati ozbiljne posljedice. Korištenje mobitela vas definitivno ometa, što vas može učiniti metom lopovima ili previdjeti problem tijekom točenja goriva.

image

Benzinska, ilustracija

lenawurm/Shotshop GmbH/Profimedia

4) Prelijevanje goriva iz spremnika

Većina modernih pištolja za gorivo dizajnirana je za automatsko zaustavljanje kada je spremnik pun kako bi se spriječilo prelijevanje. Ako benzin dođe u dodir s kožom ili očima, zahtijeva hitnu reakciju zbog svoje toksičnosti. Ako se to dogodi, operite zahvaćena područja kože sapunom i vodom i isperite oči neprekidno, najmanje 15 minuta.

5) Udisanje benzinskih para

Rizici povezani s udisanjem benzinskih para su veliki. Dok povremeno izlaganje ne mora rezultirati zdravstvenim problemima, kronično izlaganje može oštetiti pluća i dovesti do teških glavobolja i drugih respiratornih problema.

Pokušajte uvijek stajati suprotno od benzinskih para i izbjegavajte izravno udisanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. srpanj 2024 16:58