Teži od transita

Nimalo sportski: Zašto je novi BMW M5 tako težak? Samo hibridni sustav ima više od 400 kilograma...

BMW je doduše mogao smanjiti masu prelaskom na manji motor, no oni su odlučili zadržati V8 nakon što su vidjeli kako je prošao Mercedes

BMW M5

 BMW Media

Zašto je novi BMW M5 tako težak? S 2435 kilograma, ima punih 500 kilograma više od prethodnika. Prema riječima šefa BMW-a M Franka van Meela, većina dodatne težine dolazi isključivo od hibridnog sustava. Govoreći za Top Gear, van Meel je rekao da se zalagao za plug-in hibridni sustav umjesto obične električne podrške u obliku jednostavnijeg hibridnog sustava.

image

BMW M5

BMW Media

“Ima smisla da idemo do kraja i u potpunosti iskoristimo prednosti elektrifikacije umjesto da idemo korak unatrag. Da, plug-in hibridni sustav teži 400 kg više, ali normalan hibridni sustav i sam već teži 150-200 kg više", rekao je van Meel za Top Gear.

image

BMW M5

BMW Media

O masi M5 G90 također se žustro raspravlja na društvenim mrežama. Tako je korisnik X-a Graham Smales prikupio mnogo pregleda ovom objavom koja dobro ocrtava u što se pretvorio M5. On je napisao: "Nevjerojatno, E28 BMW M5 gotovo je tonu lakši od najnovije inkarnacije. To odgovara dodatnoj težini Golfa serije 2 GTI. To je napredak?" Pojavile su se i usporedbe težine s američkim pick-up kamionetima poput Forda F-150 ili Teslinim modelom S.

image

BMW M5

BMW Media

"Nismo mogli napraviti uvjerljiv prijedlog bez plug-in hibridnog sustava," nastavio je van Meel u intervjuu za Top Gear. "Da, moguće je integrirati funkciju pojačanja snage s pomoću hibridnog sustava, ali plug-in hibrid kontinuirano isporučuje električnu snagu i energiju. To vam daje više od jedne funkcije pojačanja snage. A to je mnogo veći korak jer sada imamo električni doseg i 200 KS više. To je puno uvjerljivije."

image

BMW M5

BMW Media

BMW je doduše mogao smanjiti masu prelaskom na manji benzinski motor, no oni su odlučili zadržati V8 nakon što su vidjeli reakcije na prijelaz Mercedesa na četverocilindrični motor u modelu Mercedes AMG C 63. Frank van Meel je Top Gearu otkrio da je njegov tim nakratko razmišljao o rednom šesterocilindrašu kako bi smanjio težinu. Na, na kraju se ponovno odlučio za upečatljivi V8.

image

BMW M5

BMW Media

"Bili biste ludi da koristite četverocilindraš", rekao je van Meel. "Sljedeći bi na redu bio redni šesterocilindraš: što bi rezultiralo vrlo dugim prednjim dijelom. A trebamo i veliki mjenjač koji bi podnio 1.000 Nm. Dakle, V8 je najbolje rješenje jer je to emotivan motor, ali i kompaktan."

image

BMW M5

BMW Media

Van Meel je rekao da je BMW također razmišljao o konačnom opremanju M5 s potpuno električnim pogonom, međutim, ova ideja je odbačena, navodi Top Gear. Prema van Meelu, trenutna tehnologija ne može pružiti održivu izvedbu i dovoljno dug doseg koji kupci očekuju od M5 i BMW se odlučio protiv toga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. srpanj 2024 13:36