NEW YORK AUTO SHOW

Nije poput Detroita, no ima svoje zvijezde: Jaguar i Lexus!

Američki salon nije spektakularan kao kineski, no i u New Yorku su prikazani brojni zanimljivi noviteti. Najveće zvijezde salona su Jaguar XF, koji je temeljito obnovljen, te konceptna verzija sljedeće generacije Lexusove limuzine GS

Samo nekoliko dana nakon početka međunarodnog salona u Šangaju, na drugom kraju svijeta, u New Yorku, vrata je otvorila još jedna, nešto manje značajna, ali jednako zanimljiva izložba noviteta iz svijeta automobila.

Iako New York Auto Show nije bio Audijev prvi izbor za premijeru Q3 ili Citročnov za otkrivanje DS5, Jaguar je odlučio upravo u Velikoj jabuci predstaviti temeljito obnovljen XF, model koji je prema mišljenju mnogih industrijskih analitičara zaslužan za spas nekoć posrnule, a danas iznimno uspješne britanske marke. Dizajn XF-a dotjeran je izmijenjenim prednjim svjetlima, drukčijim poklopcem motora, odbojnicima, maskom i malo većim stražnjim LED svjetlima. XFR ima još veće, kromom obrubljene prednje usisnike zraka koji olakšavaju raspoznavanje u odnosu na ostale izvedbe te limuzine više klase.

FOTO Pogledajte novitete New York autoshowa!

Velika je novost i uvođenje prve četverocilindrične verzije, 2,2-litrenog turbodizelaša koji razvija 190 KS te postiže prosječnu potrošnju od samo 5,4 l/100 km. Osim XF-a, doržni su i XK kupe i kabriolet, koji imaju nova prednja svjetla s dnevnim LED-icama te drukčija stražnja LED svjetla, a iz profila su uočljivi izmijenjeni bočni otvori za zrak. Među ostalima, na salonu u New Yorku predstavljeni su neznatno redizajnirana Mazda 3 s prvim u nizu dugonajavljivanih SkyActiv benzinskih motora, trkaća verzija električnog Nissana Leafa, prvi BMW Z4 s četverocilindričnim motorom, Turbo S verzija Porsche Panamere...

New York Auto Show nije ni približno spektakularan poput salona u Šangaju, no prikazano je puno zanimljivih, doduše uglavnom obnovljenih modela europskih i japanskih proizvođača, koji su jednako zanimljivi kupcima u Europi i SAD-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2024 02:22