Nova zvijezda

Mladi Riječanin dominira u europskim brdskim utrkama, baš kao nekoć Niko Pulić

Matija Jurišić (21) pobijedio je u svojoj klasi u sve četiri ovosezonske utrke Prvenstva Europe na brdu i uvjerljivo je vodeći u poretku

Matija Jurišić

 Miroslav Krpan

Četiri od četiri! Četiri europske utrke, četiri pobjede u ovogodišnjoj sezoni European Hill Climb Championshipa, utrka prvenstva Starog kontinenta na brdskim stazama, ostvario je Matija Jurišić, mladi 21-godišnji riječki automobilistički as, višestruki državni prvak i vozač Autokluba RI autosport.

Poslije Austrije, Španjolske i Portugala, najuspješniji u svojoj klasi bio je i u Češkoj, na jednoj od najdugovječnijih i znanih utrka Ecce Homo Šternberk, voženoj na stazi dugoj 7.800 metara, s visinskom razlikom od 307 metara i usponom 3,9 posto.

Veliki je to uspjeh za Jurišića, koji tako odlučno korača putem koji je svojedobno utabao Niko Pulić, legendarni "leteći Konavljanin", koji je u svojoj dugoj i bogatoj automobilističkoj karijeri čak tri puta bio i Europski prvak na brdu.

image

Matija Jurišić

privatni album

Da Jurišić svakako zaslužuje pažnju potvrđuje upravo njegov nastup u Češkoj, gdje vremenske prilike baš nisu mazile vozače i staza nije bila u cijelosti suha niti u jednom prolasku na dva treninga i dvije bodovne vožnje.

Svejedno, Jurišić je u Peugeotu 308 TCR dvije bodovne vožnje odradio u vremenima 3:38,549 i 3:42,437 minuta i konačnim zbrojem stigao do 15. mjesta ukupnog poretka Kategorije I, što mu je donijelo i pobjedu u njegovoj klasi.

Uspješno je prebrodio početne probleme s tehničkim postavkama automobila pomoću svog vjernog pratećeg tima i s novim rezultatom, četvrtom pobjedom u nizu u samo 35 dana, zadržao i učvrstio lidersku poziciju, sa stotinu bodova FIA Grupe 4.

Treba pritom reći da je Jurišić općenito najmlađi vozač u vrhu europskih utrka ove sezone, a s istim brojem bodova i stopostotnim učinkom dijeli i prvo mjesto (upisan drugi, slijedom klasifikacije jačih grupa) s još samo jednim vozačem iza kojeg su četiri pobjede, a to je najbolji FIA Grupe 3 Talijan Antonino Migliuolo (Mitsubishi Lancer Evo IX, Grupa 3), koji nastupa pod pseudonimom "O-Play".

image

Matija Jurišić

privatni album

Inače, u cjelokupnom programu utrke u Češkoj nastupilo je više od 200 automobilista iz petnaestak zemalja, a među 57 sudionika Kategorije I (turistički automobili) i Kategorije II (formule i prototipovi) uz Jurišića u FIA Grupi 1 vozio je i Zagrepčanin Domagoj Pereković.

On je na treninzima ostvario izvrsna vremena, najbolja u FIA Grupi 1 najjačih automobila, ali i Kategoriji I. Odlučno je započeo i bodovne vožnje, trećim s vremenom od 3:19,541 minuta, ali mu je tehnički kvar tijekom druge bodovne vožnje onemogućio pobjedničko postolje i na kraju zauzeo peto mjesto FIA Grupe 1.

Europsko prvenstvo nastavlja se već od 14. do 16. lipnja u Njemačkoj, na stazi Glasbachrennen, uz nastup obojice naših vozača, Jurišića i Perekovića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. lipanj 2024 19:29