Pogledajte video

Mašine preuzimaju: Kineski Dongfeng Motors je zaposlio humanoidnog robota na montaži i provjeri kvalitete

Ovaj robot je spreman za rješavanje delikatnih zadataka kao što su inspekcija, montaža i logistika u jednom od Dongfengovih pogona

UBTECH robot Walker S

 YouTube Screenshot

Proizvođači automobila već se desetljećima uglavnom oslanjaju na napredne strojeve za proizvodnju automobila. Zbog toga je automobilska industrija jedna od naviše robotiziranih industrijskih grana. A kako tehnologija napreduje, roboti se razviju u sve "pametnije" i složenije varijante.

Najnoviji dodatak robotizaciji automobilske industrije je humanoidni robot razvijen u Kini. Ovaj robot je spreman za rješavanje delikatnih zadataka kao što su inspekcija, montaža i logistika u jednom od Dongfengovih pogona za montažu automobila.

Humanoidnog robota proizvela je kineska tvrtka pod nazivom Ubtech Technology, prema dogovoru s tvrtkom Dongfeng Liuzhou Motor. Potonja tvrtka, podružnica Dongfeng Motorsa, specijalizirana je za proizvodnju gospodarskih vozila u regiji Guangxi u Kini.

image

UBTECH robot Walker S

YouTube Screenshot

Ubtechov robot nosi naziv Walker S. Visok je 1,7 m i ima slične proporcije kao tipični "ljudski radnik". U tvornici automobila, bit će odgovoran za razne zadatke kao što su pregled sigurnosnih pojaseva, testiranje brava na vratima, procjenu kvalitete karoserije, dolijevanje ulja i lijepljenje loga na na aute. Osim toga, imat će sposobnost suradnje s drugim automatiziranim strojevima.

image

UBTECH robot Walker S

YouTube Screenshot

Kako izvještava IThome, humanoidni robot opremljen je s 41 servo zglobom visokih performansi i mnoštvom naprednih senzora uključujući senzore za percepciju sile, vid i sluh. Ove značajke omogućuju mu nadziranje okoline i interakciju s ljudima i strojevima.

Prema kineskoj tvrtki, Walker S koristi napredne algoritme koji mu omogućuju komunikaciju sa središnjim sustavom tvornice i prijenos podataka natrag u njega u stvarnom vremenu.

image

UBTECH robot Walker S

YouTube Screenshot

Lin Changbo, generalni direktor Dongfeng Liuzhou Motora, naglasio je da će Ubtechov humanoidni robot biti integriran s najnovijom AI tehnologijom za rad unutar "pametne tvornice" u Liuzhouu. Changbo je dodao da će Walker S proći sveobuhvatnu obuku kako bi pružio "bolja rješenja u složenijim poslovima inspekcije, montaže i logistike."

image

UBTECH robot Walker S

YouTube Screenshot

U ovom trenutku nije jasno koliko će se primjeraka Walkera S koristiti u proizvodnim pogonima i hoće li zbog njih biti otpušteni ljudski radnici. I neke druge tvrtke, poput Tesle i BMW-a već koriste slične robote, a nedavno smo također vidjeli i specijalizirane robotske pse dizajnirane za različite zadatke izvan u tvornicama automobila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. lipanj 2024 19:18