SIMBOL GRADA

London kupuje nove ‘double-decker‘ autobuse. Stižu iz Kine i voze na struju

Vozila bi se na cesti trebala naći do kraja godine i zamijeniti takozvani Borisov autobus, model Wrightbus New Routemaster

BYD BD11

 BYD Media

BYD, jedna od najjačih kineskih automobilskih kompanija predstavila je električni autobus na kat. Model BD11 je prikazan na događaju u Londonu u London Bus Museumu, a ubuduće će se koristiti u javnom prijevozu tog grada gdje su crveni busevi na kat kroz povijest postali tipična turistička atrakcija grada.

Vozila bi se na cesti trebala naći do kraja godine i zamijeniti takozvani Borisov autobus, (model Wrightbus New Routemaster kojeg je zagovarao Boris Johnson dok je bio gradonačelnik Londona).

Novi BYD BD11 posebno je skrojen za užurbane ulice Londona.

Riječ je o električnom autobusu koji nudi impresivan kapacitet baterije do 532 kWh (iskoristivi neto kapacitet je 457 kWh). Autobus podržava punjenje na dva punjača istodobno i brzo punjenje pantografom na krovu do 500 kW.

Baterija se od 0 do 100 posto može napuniti za samo dva sata. SNaga motora nije otkrivena, no B11, verzija ovog busa koja nije na kat ima dva motora s po 204 KS. BYD-ova Blade baterija integrirana je u šasiju, te tako autobusu daje nisko težište dok također maksimizira unutarnji prostor za putnike. Autobus ima aktivnu kontrolu ovjesa i opsežan paket poboljšanih sigurnosnih značajki.

image

BYD BD11

BYD Media

U Ujedinjenom Kraljevstvu više od 1800 električnih autobusa marke BYD već voze cestama i godišnje ukupno prelaze gotovo 130 milijuna kilometara što CO2 emisije u gradu smanjuje za procijenjenih 137 milijuna tona godišnje. BYD razvija i proizvodi vlastite pogonske sustave, baterije, poluvodiče i motore. Oko 34 posto komponenti korištenih u novom BD11 dnlazi iz Europske unije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. lipanj 2024 17:21