PUŠI I VOZI

Lome se koplja oko kanabisa: Njemačka odredila koliko vozači smiju biti napušeni

Prema novim pravilima, vožnja pod utjecajem kanabisa zabranjena je novim vozačima

Test na drogu, ilustracija

 Roadpol/ Facebook

Par mjeseci nakon što je Njemačka djelomično legalizirala rekreacijsku upotrebu kanabisa parlament je izglasao izmjene i dopune dugoočekivanog zakona kako bi se postrožila ograničenja za vožnju.

Amandmani, usvojeni kasno u četvrtak, također uključuju dodatne odredbe za uzgoj kanabisa u takozvanim klubovima kanabisa kako bi se spriječilo nastajanje velikih plantaža.

Nakon godina rasprave Berlin je u veljači donio novi zakon o kanabisu, dopuštajući odraslim Nijemcima da legalno posjeduju, kupuju ili uzgajaju marihuanu, iako još uvijek vrijede strogi propisi i ograničenja.

Prema zakonu koji je na snazi od 1. travnja, punoljetne osobe smiju nositi do 25 grama marihuane, dok kod kuće ne smiju držati više od 50 grama, a doma mogu uzgajati do tri biljke.

Javna konzumacija marihuane i dalje je zabranjena u blizini djece, škola, vrtića, igrališta i sportskih terena.

Osim kućnog uzgoja, odrasli se mogu pridružiti i takozvanim klubovima kanabisa, u kojima će članovi od 1. srpnja moći zajedno uzgajati drogu i opskrbljivati jedni druge.

Zakon je kroz parlament progurala koalicijska vlada lijevog centra kancelara Olafa Scholza.

Oporbeni konzervativci iz bloka CDU/CSU, međutim, nastavljaju pozivati Njemačku da promijeni kurs i ponovno zabrani marihuanu.

Novim amandmanima parlament je za vozače uveo ograničenje od 3,5 nanograma po mililitru krvi aktivnog sastojka kanabisa tetrahidrokanabinola (THC).

Zbog opasnosti od miješanja alkohola i marihuane onima koji su konzumirali kanabis sada je potpuno zabranjena vožnja pod utjecajem alkohola.

Vožnja pod utjecajem kanabisa prema novim pravilima zabranjena je novim vozačima, piše Hina.

Osim toga njemačke savezne države dobile su više manevarskog prostora u provedbi zakona primjerice kod inspekcije klubova kanabisa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2024 08:21