prijepori zbog pravilnika

Liječnici mogu zabraniti vožnju onima koji piju neke tablete protiv glavobolje?

Novi pravilnik o zdravstvenim pregledima vozača izazvao je pravu pomutnju među liječnicima i pacijentima

Lijekovi i vožnja

 Profimedia

O novom pravilniku koji je stupio je na snagu početkom svibnja i donio velike promjene u evidentiranju zdravstvene sposobnosti vozača za upravljanje motornim vozilima već smo više puta pisali. Jedna liječnica obiteljske medicine iz Podravine, tako, upozorava kako neki pacijenti čak odustaju od terapije, piše Danica.hr, a prenosi N1 info.

To se odnosi na one koji povremeno koriste lijekove za smirenje poput Xanaxa, Normabela ili Apaurina. Djelatne tvari tih lijekova, naime, u novom su pravilniku na popisu onih koje “značajno utječu na sposobnost upravljanja vozilima”.

“U tom slučaju mi moramo izreći upozorenje vozaču ili vozačici koji koriste te lijekove jer oni mogu znatno utjecati na njihove vozačke sposobnosti. To se mora unijeti u karton”, tumači obiteljska liječnica.

image

Policajac, ilustracija

Nikolina Vuković Stipaničev/CROPIX

Zbog toga strahuje kako bi pacijenti u potrazi za takvim lijekovima mogli posegnuti za crnim tržištem. Da je to tržište itekako živo, svjedoče dva posljednja slučaja u kojima su carinici na granici sa Srbijom početkom lipnja spriječili krijumčarenje 930.000 tableta, uglavnom antipsihotika, anksiolitika, hipontika.

image

ilustrativna fotografija lijecnicki pregled

CROPIX

Među otkrivenim lijekovima najviše je bilo Xanaxa i Lorazepama koji su na popisu lijekova koji značajno utječu na vozačke sposobnosti i stanja. Osim tih lijekova, na popisu u novom pravilniku je i Normabel te Apaurin, oba s djelatnom tvari diazepam.

No, nisu samo lijekovi za živce na tom popisu. Tu su i neki poznati analgetici poput Plivadona, Caffetina, ali i osjetno jačeg Fentanila. Svi koji na dulje razdoblje koriste te lijekove mogu od svojeg liječnika dobiti službeno upozorenje s privremenom zabranom upravljanja.

U takvim slučajevima ne ide automatski obavijest policiji, ali ona će biti obaviještena o tom upozorenju u slučaju prometne nesreće. Policiju se automatski upozorava samo ako liječnik utvrdi da vozač boluje od bolesti zbog koje nije sposoban sigurno voziti dulje od 6 mjeseci.

image

Glavobolja, ilustracija

Profimedia

Ako liječnik utvrdi da vozač ima privremenih zdravstvenih problema, koji ne traju duže od šest mjeseci, pacijentu će izdati upozorenje, a evidencija u kartonu mora obvezno sadržavati i vrstu mjere te njezino trajanje.

Među privremenim stanjima zbog kojih liječnik može izdati upozorenje pacijentu da jedno vrijeme ne sjeda za volan su, primjerice, ruka ili noga u gipsu, ozljeda mišića ili tetive, jaka bol koja se liječi analgeticima s popisa novog pravilnika.

A tu je i nereguliran visoki tlak, početak terapije inzulinom te duži problemi u trudnoći poput jačeg povraćanja, mučnina i vrtoglavica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. lipanj 2024 07:33