RUSKA MEZIMICA

Lada je živa! Nakon propalog braka s Renaultom, Rusi predstavili novu limuzinu

Lada tvrdi da je Iskra razvijena samostalno, no ipak se kotrlja na platformi Renaulta

Lada Iskra 

 Sergey Bobylev/Sputnik/Profimedia

Nakon propalog braka s Renaultom i egzodusa globalnih proizvođača automobila iz Rusije, ruski AvtoVAZ se našao u velikim problemima. U deficitu tehnološkog arsenala europskih partnera, Rusi su sreću pronašli u Kini.

Lani su naime, predstavili Ladu X-Cross 5, SUV model napravljen na bazi kineskog modela FAW Bestune T77. Da budemo precizniji, tadašnji ponos ruske autoindustrije ustvari je bio potpuno identičan kineskom modelu, napravljen po principu ‘copy-paste‘, samo sa drugom značkom.

No, ovaj put, Rusi nisu trebali ničiju pomoć.

AvtoVAZ je jučer na Međunarodnom ekonomskom forumu u St. Petersburgu predstavio svoj novi, ‘samostalno‘ razvijeni model pod nazivom Iskra koji je premijerno lansiran u limuzinskoj, a naknadno će mu se pridružiti i karavanska izvedba.

Iako su raskinuli sve veze s Renaultom, Lada Iskra stavljena je na Renaultovu platformu ‘CMF-B-LS‘ na kojoj se kotrljaju i modeli Renaulta i Dacije.

Kako je to moguće?

Rusi tvrde da su ‘lokalizirali‘ sve što se tiče elektronike, tako da više ne ovise o međunarodnim partnerima, no razvoj Iskre je započeo prije nego što je Renault prekinuo odnose s Avtovazom.

image

Lada Iskra

Sergey Bobylev/Sputnik/Profimedia

Iskra kreće u proizvodnju početkom 2025. godine, a bit će dostupna s 1.6-litrenim benzinskim motorom od 90 KS u spoju s ručnim mjenjačem s pet brzina, ali i u snažnijoj verziji sa 106 KS u kombinaciji sa 6-brzinskim ručnim ili automatskim CVT mjenjačem, piše Autoweek.

Navedeni motori su poznati jer su dio ponude drugih Ladinih modela poput Veste i Grante.

Avtovaz još nije objavio cijenu Iskre, no tamošnji mediji nagađaju da će potencijalni bestseler ruske autoindustrije biti dostupan za 10.300 eura.

Bolje opremljene verzije trebale bi koštati 12.300 eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. lipanj 2024 12:51