PROBLEMI

Kriza je: Mnogi europski proizvođači očekuju veliki pad svojih dobiti. Jesu li krivi električni auti?

Stellantis, Volkswagen, BMW i Mercedes-Benz su među brojnim proizvođačima koji očekuju velik pad dobiti ove godine

Proizvodnja automobila

 Oliver Berg/AFP

Nije samo njemačka automobilska industrija u krizi, već su u problemima gotovo svi europski proizvođači automobila. Mnogi od njih sada su prisiljeni prilagoditi svoja financijska očekivanja za 2024. na niže. U Stellantisu misle da će ove godine ostvariti nižu profitnu maržu od prethodnih procjena zbog, između ostalog, povećanja troškova posrnulih marki Jeep, Dodge i Chrysler u Sjedinjenim Državama. Ranije je grupa pretpostavljala dvoznamenkastu maržu, ali je sada je ona prilagođena na 5,5 do 7 posto.

image

Carlos Tavares

Najava je u skladu s drugim izvješćima njemačkih proizvođača automobila, koji su nedavno najavili da više ne mogu ostvariti svoja prijašnja predviđanja za ovu godinu. Volkswagen je u petak upozorio ulagače da će promet i profitabilnost ove godine biti manji nego što je njemačka automobilska kompanija ranije očekivala. To je djelomično zato što je prodaja dijelova i novih automobila marke Volkswagen razočaravajuća. Prema Volkswagenu, to se događa zbog "pogoršanja gospodarskih uvjeta".

image

Proizvodnja EV-a (ilustracija)

Profimedia

Konkurenti Mercedes i BMW također su smanjili očekivanja dobiti za ovu godinu, kao i britanski Aston Martin. Njemačka automobilska industrija, među ostalim, pati i od slabe potražnje za električnim automobilima u Europskoj uniji. Ekonomski problemi u Kini također rade protiv industrije, dok su se iz Kine pojavili novi konkurenti koji svojim cijenama pokušavaju uzdrmati tržište.

image

Proizvodnja automobila, ilustracija

Profimedia

Zbog svega ovog dionice proizvođača automobila pale su u ponedjeljak na europskim burzama. Na burzi u U Milanu je Stellantis, matična tvrtka Peugeota, Citroëna, Fiata i Opela, između ostalih, pao za gotovo 13 posto. Na burzi u Londonu je Aston Martin pao gotovo 20 posto. Volkswagen, Mercedes-Benz i BMW izgubili su gotovo tri posto vrijednosti na burzi u Frankfurtu, a Renault gotovo 4 posto na burzi u Parizu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. listopad 2024 11:06