neobična gesta

Krenuo novi trend među vozačima: Što znači ako vam netko ostavi knjigu na krovu automobila?

Neki ljudi toliko vole knjige da ih žele dijeliti s drugima, pa to čine tako ostavljaju dio svoje zbirke na krovovima parkiranih automobila

Parkirani automobili, ilustracija

 Profimedia

Zamislite scenu: vraćate se iz kupovine u obližnjem supermarketu i na krovu vašeg vozila ugledate Tolstojev Rat i Mir. U čemu se dovraga radi – pomislite na prvu. Ne brinite, sve je u redu. Radi se o trendu dijeljenja/poklanjanja knjiga. Barem u Italiji među osobama koje se međusobno ne poznaju.

Pa je tako talijanske medije zaintrigirala zanimljiva vijest. Žena je izlazila iz supermarketa, na periferiji Milana, s namirnicama, a kada je otišla po automobil s parkirališta, na krovu je pronašla zamotani paket s porukom. U njoj je pisalo: “Ciao, ova knjiga je za vas. Volim čitati i mrzim bacati knjige, ali kuća mi je mala pa sam se odlučila ovako oprostiti od njih.

Ako je ne želite, nemojte je baciti. Ostavite je na klupi, u autu ili u gradskom autobusu. Možda će je netko drugi uzeti. Ugodno čitanje!” Knjiga koju je ova žena pronašla na krovu svog automobila bila je ‘Mala praonica u Yeonnamu‘, južnokorejske autorice Kim Jiyun.

Valeria, Talijanka koja je zatekla ovo iznenađenje, razgovarala je s talijanskim novinama i priznala da je isprva mislila da se radi o pogrešci. “Čin takve ljubaznosti učinio mi se potpuno neočekivanim. Proždrljiva sam čitateljica, pa sam knjigu bez razmišljanja zadržala”, kaže ona. Zgodan trend koji bi, nekim čudom, možda mogao zaživjeti i na našim prostorima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 20:13