NAKON 119 GODINA

Kraj za mjesto na kojem su se rađale legende: Salon automobila u Ženevi je službeno mrtav

Kada se salon nakon četiri godine pauze ponovno održao ove godine, sudjelovalo je samo nekoliko proizvođača automobila

Zeneva auto show, ilustracija

 CROPIX

Organizatori Salona automobila u Ženevi su na Facebooku objavili službeno ukidaju ovaj legendarni događaj "zbog tekućih izazova u industriji i konkurenciji". Time se prekida tradicija najznačajnijeg europskog salona automobila koja je trajala 119 godina.

Od izbijanja pandemije COVID-19 prije više od četiri godine, događaj se suočio s velikim preprekama.

Koronavirus je doveo do otkazivanja sajma 2020. godine praktično pred samo otvaranje, a nakon toga su uslijedila i otkazivanja 2021., 2022. i 2023. godine. Kada se salon ponovno održao ove godine, sudjelovalo je samo nekoliko proizvođača automobila. Organizatori "Ženeve" su 2023. pokrenuli paralelni sajam u Kataru, koji će se nastaviti i ponovno održati u studenom 2025. godine.

image

Zeneva auto show, ilustracija

Sophie Bürki/Alamy/Alamy/Profimedia

Upravni odbor zaklade "Comité permanent du Salon international de l‘automobile" naveo je da postoji previše neizvjesnosti u vezi s automobilskom industrijom i gubitkom atraktivnosti velikih europskih sajmova automobila da bi se riskiralo planiranje budućnosti. To se dogodilo unatoč ranijim najavama da će se Međunarodni sajam automobila u Ženevi repozicionirati i konsolidirati nakon ponovnog pokretanja 2024. godine.

image

Zeneva auto show, ilustracija

CROPIX

"Napori i odlučnost s kojima smo se pokušali vratiti uspjehu ne bi trebali biti dovedeni u pitanje ovom žalosnom odlukom. Ali nezainteresiranost proizvođača za ženevski sajam u teškom okruženju, konkurencija sajmova u Parizu i Münchenu, na kojima se favoriziraju lokalni koncerni, kao i ulaganja potrebna da bi se sajam održao, onemogućili su da nastavimo s događajem", izjavio je Alexandre de Senarclens, predsjednik zaklade koja je vodila sajam.

Prvi sajam automobila održan je u Ženevi 1905. Na sajmu su kroz povijest predstavljeni neki od najpoznatijih automobila u industriji. Jaguar E-Type, Porsche 917 i Audi Quattro samo su neki od legendarnih automobila koji su debitirali u Ženevi. Lamborghini je svojedobno najavio Countach s otkrivanjem koncepta LP500, a Ferrari je predstavio LaFerrari prije više od deset godina.

image

McLaren, ilustracija

Profimedia

Auto sajmovi su se posljednjih desetak godina borili da privuku proizvođače automobila, a pandemija koronavirusa samo je to pogoršala. Sve manji interes i sve manji broj posjetitelja prisilili su organizatore da preispitaju iskustvo sajma i istraže nove mogućnosti prezentacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. lipanj 2024 14:12