ZBOGOM

Kraj tradicije: Je li ovo posljednji Maserati s V8 motorom? Vjerojatno je, a evo s čim Talijani računaju

Novi Quattroporte vjerojatno neće dobiti novi V8 već će njegovu ulogu preuzeti Nettuno V6 motor koji razvija 630 KS

Maserati Quattroporte Grand Finale

 Maserati Media

Maserati se, kao i većina proizvođača automobila, sprema za nekakvu drugačiju budućnost. Stižu nove platforme, pogonski sklopovi i modeli, pa je vrijeme da se oprostimo od trenutne linije. Talijanski je brend prošle godine ukinuo Ghibli i Levante s V8 pogonom, a sada je red na Quattroporte da napusti scenu zajedno s 3,8-litrenim V8 motorom s dva turbopunjača.

image

Maserati Quattroporte Grand Finale

Maserati Media

Maserati Quattroporte Grand Finale posljednji je primjerak ovog modela s posljednjim V8 motorom marke. Proizvođač automobila iskoristio je svoj program prilagođavanja Fuoriserie kako bi automobilu dodao nešto posebnosti, obojivši ga u Blu Nobile boju s kompletom dodataka od karbonskih vlakana u istoj nijansi i čeljustima kočnica od brušenog aluminija.

image

Maserati Quattroporte Grand Finale

Maserati Media

U unutrašnjosti, Quattroporte ima rebraste akcente na upravljaču, A-stupove presvučene crnom kožom, tamnosmeđe panele i i rebraste akcente na vratima. Nasloni za glavu imaju izvezeni logo tvrtke, a putnici prilikom ulaska moraju prekoračiti pragove na kojima stoji Quattroporte Grand Finale. Na središnjem tunelu nalazi se i posebna značka Grand Finale. Ispod haube je 3,8-litreni twin-turbo V8 motor marke koji razvija 580 KS konjske snage i 730 Nm okretnog momenta.

image

Maserati Quattroporte Grand Finale

Maserati Media

Šesta generacija Quattroportea u prodaji je od 2014., tako da je odavno bilo vrijeme za odlazak. Ali brzo će se vratiti. Inačica sljedeće generacije je već u razvoju, ali bit će manja od trenutnog modela i bit će otprilike iste veličine kao Ghibli. Vjerojatno neće dobiti novi V8 već će njegovu ulogu preuzeti Nettuno V6 motor koji razvija 630 KS.

image

Maserati Quattroporte Grand Finale

Maserati Media

Posljednji Quattroporte je isporučen neimenovanom američkom vlasniku, koji je osim ovog auta pritom preuzeo i prilagođeni MC20 koji koristi upravo ranije spomenuti Nettuno V6.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. rujan 2024 22:14