TROŠKOVI NAJMA

Kolaps cijena rent-a-cara? Koliko košta 7 dana u važnim turističkim destinacijama, a koliko u Dubrovniku

Analizirane su cijene iznajmljivanja automobila u 12 popularnih svjetskih turističkih destinacija

Rent a car (ilustracija)

 RossHelen editorial/Alamy/Alamy/Profimedia

Cijena najma obiteljskog kompaktnog automobila (primjerice Volkswagen Golfa) na tjedan dana u popularnim ljetnim odredištima povoljnija je za 40 posto u odnosu na prošlu godinu.

Razlog pada cijena je ‘povećanje dostupnosti novih automobila‘ što je tvrtkama za iznajmljivanje omogućilo da popune svoje vozne parkove nakon nestašice vozila koja je bila vidljiva mjesecima nakon pandemije koronavirusa, otkriva ThisisMoney.

image

Rentacar ilustracija

Wellnhofer Designs/Alamy/Alamy/Profimedia

Prema podacima tvrtke iCarhireinsurance, u izračunu su korištene cijene ‘osnovnog‘ najma u razdoblju od 27. srpnja do 3. kolovoza 2024. na 12 popularnih odredišta koristeći prosječne navedene cijene šest popularnih kompanija: Avis, Budget, Enterprise, Europcar, Hertz i Sixt.

Među 12 lokacija, uključujući Barcelonu (Španjolska), Kretu (Grčka), Dalaman (Turska), Faro (Portugal), Floridu (SAD), Ženevu (Švicarska), London (Velika Britanija), Milano (Italija), Munchen (Njemačka), Nicu (Francuska) i Sydney (Australija), našao se i Dubrovnik.

Utvrđeno je da su Australija (352 eura), Španjolska (363 eura), Njemačka (368 eura) i Turska (427 eura) najjeftinija mjesta za iznajmljivanje automobila ovog ljeta, a nasuprot njima, najskuplje zemlje su Italija (529 eura), Švicarska (545 eura) i Francuska (620 eura).

image

Rentacar ilustracija

Profimedia

Što se tiče Hrvatske, odnosno Dubrovnika, prosječna cijena za tjedan dana je 405 eura.

Usporedbe radi, prošle je godine za isti auto u Dubrovniku bilo potrebno izdvojiti 499 eura. Prije dvije godine, cijena je bila nevjerojatnih 956 eura, a primjerice 2019. godine ‘samo‘ 342 eura.

Zašto su cijene najma automobila rasle prethodnih godina?

Cijene najma naglo su porasle odmah nakon pandemije koronavirusa zbog toga što su tvrtke za iznajmljivanje prodavale svoja vozila kako bi preživjele jer je potražnja pala na dno, letovi su obustavljeni, a ljudima zabranjeno putovati u inozemstvo.

Međutim, kada su ograničenja ublažena i putovanja ponovno dopuštena, tvrtke za iznajmljivanje automobila nisu mogle obnoviti svoje zalihe zbog velikog pada proizvodnje novih vozila.

image

Rentacar ilustracija

Shutterstock

To je bila posljedica nestašice poluvodiča koja je mjesecima paralizirala sektor proizvodnje automobila, prisiljavajući mnoge proizvođače smanje proizvodnju i čak zatvore pogone na određeno vrijeme zbog nedostatka čipova.

Ali sada, kada su se proizvođači automobila vratili u puni proizvodni kapacitet, rent-a-car tvrtke vratile su se na cijene prije pandemije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. lipanj 2024 14:26