slučaj iz prakse

Jeste li znali: Može li policijski službenik koji nije na dužnosti prijaviti prometni prekršaj?

Zakonsko rješenje i slučaj s hrvatskog suda jasno definiraju ovo pitanje

Policija ilustracija

 

 CROPIX

Kada zbog počinjenog prekršaja vozaču prijeti kazna od nekoliko tisuća eura, u igru osporavanja i pronalaženja argumentacije koja bi mogla dovesti do pozitivnog ishoda upuštaju se i oni koji svoje grijehe, inače redovito priznaju, piše Revija HAK.

Tada se poseže i za po stavu nekih, elementarnim, krucijalnim pitanjima. Jedno od tih i takvih pitanja, je ono koje se tiče mogućnosti da policajac koji nije u službi, koji dakle, ne kontrolira promet prijavi moje protupravno ponašanje na cesti? Dokaz! Valjanost dokaza! Valjda zakonit i valjan dokaz protiv mene mora postojati!

Bilo bi dobro znati da recimo Zakon o kaznenom postupku, u svrhu njegove svakodnevne, svakodobne primjene i upotrebe krajnje jasno propisuje da je svatko dužan prijaviti kazneno djelo za koje se postupak pokreće po službenoj dužnosti, koje mu je dojavljeno ili za koje je saznao. Svatko! Mnogi ne znaju za ovu obvezu pa i ono što vide ne vide, okreću leđa, zatvaraju oči.

No što je s prekršajima, prekršajima iz sfere sigurnosti cestovnog prometa, onima koji se tiču vozača, vozila i vlasnika vozila? Pitanjem, smije li policijski službenik koji nije u službi prijaviti prekršaj i može li se na njegovom iskazu, kao valjanom dokazu temeljiti osuđujuća presuda, pozabavio se Visoki prekršajni sud Republike Hrvatske u predmetu Ppž-6389/2022. Okrivljenik je u tom predmetu proglašen krivim i u konačnici mu je izrečena podeblja novčana kazna u iznosu većem od dvije tisuće eura.

U žalbenom postupku okrivljenik je tvrdio da se presuda temelji na nezakonitom dokazu! Prigovarano je načinu utvrđenja prekršaja budući da je bio stava kako policajac koji ne kontrolira promet ne može svjedočiti o tome da je neposredno opažao kako okrivljenik upravlja motociklom bez registarskih tablica. Naime, svjedok u tom postupku doista je bio policijski službenik koji je krećući se prometnicom i to dozvoljenom brzinom neposredno uočio okrivljenika koji mu je kao motociklist blicao i trubio (upravo zbog te dozvoljene brzine), a potom ga naglo pretekao pokazujući mu srednji prst. Kako je vidio da motocikl nema registarske pločica odlučio ga je zaustaviti i kada je vozač skinuo kacigu prepoznao ga je iz prijašnjih postupanja, pa je pozvao postaju i šefu smjene prijavio događaj te pričekao kolegu koji je dalje postupao u predmetu.

Dakle, je li smio budući da nije bio u službi prijaviti taj prekršaj, je li mogao valjano svjedočiti u postupku protiv okrivljenika? Temelji li se u tom slučaju presuda na nezakonitom dokazu? Visoki prekršajni sud ističe kako su neosnovani su žalbeni navodi da policajac budući da nije bio u službi nije smio prijaviti prekršaj i da bi opisano postupanje predstavljalo nezakonit dokaz jer je upravo svjedočio o onome što je neposredno opažao, a imao je pravo i dužnost prijaviti uočeno protupravno ponašanje.

Dakle, sve što ste htjeli znati vezano uz ovu temu, evidentno je iz iznesenog stava Visokog prekršajnog suda i mnogima se neće svidjeti. Pogotovo onima koji se u prometu ne pridržavaju pravila i propisa. Ako vas zanima kako je okrivljenik u ovom predmetu uspio skupiti čak 2243,61 EUR kazne, vidjet ćete da to uopće nije problem. Naime, mnogi se, osobito ljeti okušaju u ulozi vozača motocikla bez da su se za tu ulogu pribavili odgovarajući papiri tj. odgovarajuća dozvolu (kategorija!), a taj motocikl, jer se recimo koristi samo par ljetnih mjeseci, bude i neregistriran, a nema ni zaključenu obveznu policu osiguranja. To je dovoljno! Kakve su kazne za tu često viđenu kombinaciju 3 u 1, bez osiguranja, bez registracije, bez odgovarajuće dozvole?

image

Policija, ilustracija

CROPIX

U konkretnom slučaju utvrđeno je da je riječ o osobi koja u prometu na cesti upravlja motornim vozilom prije stjecanja prava na upravljanje tim vozilom. Ako se i vi kanite okušati u toj ulozi, napominje se samo, informacije radi, da je za to djelo propisana kazna od 1320,00 do 2650,00 eura ili kazna zatvora do 60 dana. Istoj osobi u ovom postupku utvrđeno je i da je upravljala vozilom koje nije bilo registrirano odnosno isteklo je važenje prometne dozvole za više od 15 dana, a propisana je kazna u iznosu od 260,00 eura.

I to nije sve! Polica osiguranja! Radilo se naime, i o osobi koja kao vlasnik vozila nije sklopila ugovor o obveznom osiguranju, odnosno nije ga obnovila a vozilo je očito bilo u prometu. Kazna zakonska za taj previd, odnosno zaborav je od 660,00 do 6630 eura. Evidentno je kako ta kombinacija bez odgovarajuće vozačke, bez registracije i bez osiguranja može biti silno skupa a to što je takvo vaše kršenje propisa uočeno i prijavljeno od policijskog službenika koji nije u službi i što on u svojstvu svjedoka o tome svjedoči, ne može anulirati vaše propuste ni protupravno ponašanje, ako je suditi po iznesenom stajalištu Visokog prekršajnog suda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. lipanj 2024 22:58