PREMIJERA

Jaguar XF stigao s doradama koje se najviše odnose na novu unutrašnjost, tehnologije i pogon

Usporedno sa skorašnjim startom na tržištima zemalja Europe Jaguar XF stići će i na naše tržište
Jaguar
 Jaguar

Jaguar je osvježio i unaprijedio modele XF i XF Sportbrake koji se sada odlikuju unaprijeđenim vanjskim izgledom, potpuno novom unutrašnjošću koja uključuje luksuzne nove materijale te suvremenim integriranim i povezanim tehnologijama. Novi XF je utjelovljenje suvremenog britanskog dizajna i izrade u svom najboljem izdanju. Izvana, novi prednji branik s većim i nižim otvorima za zrak, a vizualna širina je dodatno naglašena širom maskom hladnjaka koja ima mrežasti uzorak nadahnut Jaguarovim nasljeđem. Na otvorima za zrak na blatobranima sada se nalazi legendarni Leaper, lik jaguara u skoku što naglašava izuzetnu pažnju koja je posvećena pojedinostima na cijelom vozilu.

image
Jaguar
Jaguar

Nova, supertanka, potpuno LED četverostruka glavna svjetla s dnevnim svjetlima i svjetlosnim potpisom u obliku dvostrukog slova J, koja su dostupna s opcijom u tehnologiji Pixel LED. Uz funkciju prilagodljivih glavnih svjetala koja procjenjuju cestu ispred vozila i automatski prilagođavaju duga svjetla smanjujući jačinu snopa usmjerenu prema vozilima iz suprotnog smjera i prometnim znakovima, ovaj sustav može stvoriti izmjenjivi uzorak svjetlosnog snopa odabirom pojedinih segmenata LED kako bi postigao optimalnu vidljivost bez ometanja drugih vozača.

image
Jaguar
Jaguar

Premium LED tehnologija se ugrađuje kao standard u svim izvedbama, a dostupna je kao sustav automatskih dugih svjetala na modelima SE i HSE. Dorade stražnjeg kraja uključuju širi branik i donji stražnji spojler u boji karoserije, dok su okviri stražnjih svjetala sada zatamnjeni. U specifikaciji R-Dynamic, novi XF i XF Sportbrake se odlikuju nizom posebnih dizajnerskih elemenata koji odaju njegove snažne performanse, pri čemu su svi modeli dostupni uz dodatni paket Black Exterior, koji dodatno osnažuje njegov dinamični izgled uz posebno oblikovane elemente u boji Gloss Black.

image
Jaguar
Jaguar

Lijepo: Jaguar XF je dobio potpuno novu unutrašnjost koja pojačava dojam luksuza i elegancije, unaprijeđenu povezivost dok je uređenje vozačkog mjesta još više usmjereno na vozača. Nova, sportska središnja konzola, elegantnijeg profila, širi se prema armaturnoj ploči, a na njoj se nalazi opcijski bežični punjač s pojačalom telefonskog signala. Novost je i zakrivljeni HD dodirni zaslon veličine 11,4 inča u elegantnom kućištu od slitine magnezija, kojim se upravlja novim sustavom za informiranje i zabavu Pivi Pro. Izvanredni završni detalji, uključujući nelakirani drveni furnir i aluminij.

image
Jaguar
Jaguar

Laserski gravirani ukrasi srednjetonskog zvučnika i metalni zakretni kotačić sustava JaguarDrive Control utjelovljuju posvećenost detaljima. Novi Drive Selector – samo jedan od brojnih prekrasnih detalja – odlikuje se gornjim dijelom izvedenim sa šavovima u stilu loptice za kriket, dok je donji dio izrađen od brižljivo obrađenog metala radi još ugodnijeg dodira, a nova su i sjedala sada ergonomski još udobnija. Najnovijom tehnologijom za informiranje i zabavu Pivi Pro upravlja putem spomenutog zakrivljenog središnjeg zaslona koji ima unaprijeđenu jasnoću slike, tri puta sjajniji zaslon koji je 48 posto veći od prethodnog zaslona. Pojednostavljena struktura izbornika omogućava vozačima pristup ili pregled do 90 posto uobičajenih postupaka s početnog prikaza u dva ili manje dodira.

image
Jaguar
Jaguar

Radi pomoći vozačima u brzom pristupu vitalnim informacijama, novi XF se odlikuje interaktivnim HD vozačevim zaslonom (Driver Display) od 12,3 inča s poboljšanom grafikom i prilagodljivim prikazom koji može sadržavati navigacijsku kartu preko cijelog zaslona s uputama skretanje po skretanje, digitalne pokazivače, upravljanje medijima, popis kontakata ili pojedinosti sustava za informiranje i zabavu. S najnovijim virtualnim head-up zaslonom XF daje vozačima sve podatke koji su im potrebni uz najmanje ometanja. "Purify“ tipka ima zanimljiv zadatak: uključuje ionizaciju u kabini te poboljšava kvalitetu zraka zahvaljujući tehnologiji Nanoe, koja pomaže u uklanjanju alergena i neugodnih mirisa. Ovaj sustav se odlikuje i pročišćavanjem PM2,5, koja hvata najsitnije čestice – uključujući čestice PM2,5, a sve radi poboljšavanja zdravlja i udobnosti putnika.

image
Jaguar
Jaguar

Novost su i motori "Ingenium" generacije, a riječ je o 4-cilindarskom dvolitrenom benzincu te dizelašu s tim da je potonji opremljen tehnologijom blagog hibrida (Mild Hybrid Electric Vehicle - MHEV). Uz oba motora dolazi isključivo 8-stupanjski automatski mjenjač koji snagu šalje na stražnju ili kao opciju na obje osovine. Po pitanju snage, dosadašnji dizelski motor od 180 KS zamjenjuje novi koji isporučuje 204 KS i 430 Nm, dok njegov sustav MHEV koristi elektropokretač/generator na remenski pogon (Belt integrated Starter Generator - BiSG) smješten u prostoru motora radi prikupljanja energije koja se obično gubi prilikom usporavanja i kočenja, a koja se zatim pohranjuje u litij-ionskoj bateriji od 48 V smještenoj ispod prtljažnika.

image
Jaguar
Jaguar

Ovaj sustav može ponovno koristiti pohranjenu energiju radi pomoći toplinskom motoru prilikom ubrzavanja, kao i radi postizanja mirnijeg rada sustava stop/start. Za ubrzanje od 0 do 100 km/h stiže za dok proizvođač za prosječnu potrošnju navodi vrijednost od 4,9 litara, a obje brojke su bolje nego kod starog motora, baš kao i vrijednost emisije CO2 koja je manja za 13 posto s vrijednosti od 130 g/km.

image
Jaguar
Jaguar

Benzinski 2,0-litreni turbo dostupan je s 250 i 365 Nm te 300 KS i 400 Nm, a obje izvedbe imaju najnoviju tehnologiju motora s twin-scroll turbom te CVVL tehnologijom otvaranja faze ventila. Verzija od 250 KS troši 8 litara i do 100 km/h stiže za 6,9 sekundi dok snažniji troši 8,3 litre i ubrzava za 6,1 sekundu. Usporedno sa skorašnjim startom na tržištima Europske unije osvježeni Jaguar XF stići će i na naše tržište...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2024 03:25