SVJETSKA PREMIJERA

Igre bez granica: Kako je kineski Geely Xingyue L postao novi Renault Grand Koleos

Renault Grand Koleos model je blizanac modela Geely Xingyue L i prvi proizvod nastao iz partnerstva između Geelyja i Renaulta

Renault Grand Koleos

 Renault Media

Renault je na sajmu automobila u Busanu u Koreji predstavio novi hibridni SUV nazvan Grand Koleos. Zanimljivo, ovaj model ne dijeli ništa s prethodnom generacijom Koleosa, budući da se uvelike temelji jednom modelu kineskog Geelyja.

image

Renault Grand Koleos

Renault Media

Renault Grand Koleos model je blizanac modela Geely Xingyue L koji je debitirao 2021. godine i prvi je proizvod nastao iz partnerstva između Geelyja i Renaulta. U odnosu na original dosta je redizajniran pa su tako promijenjeni i neki paneli karoserije.

image

Renault Grand Koleos

Renault Media

Prednji dio ima karakterističnu Renaultovu masku hladnjaka i usisnike na braniku te novu LED grafiku na prednjim svjetlima. Profil izgleda poznato ali je dio karoserije novi, kao i dio gornjeg dijela auta s sa stražnjim prozorima koji imaju oštriji oblik od kineskog originala. Stražnji dio je prenesen uz male izmjene na odbojniku i vratima prtljažnika.

image

Renault Grand Koleos

Renault Media

Renault je također predstavio Esprit Alpine varijantu, top model u ponudi. Ova se varijanta ističe plavim vanjskim detaljima, Alpine oznakama i jedinstvenim 20-inčnim aluminijskim naplatcima.

image

Renault Grand Koleos

Renault Media

Kabina je prilično luksuzna s nešto skupih materijala kao što su umeci od Alcantare. Sve varijante dolaze s tri dodirna zaslonima od 12,3 inča iz Geelyja koji pokrivaju veći dio prednjih armatura.

image

Renault Grand Koleos

Renault Media

Što se tiče dimenzija, Renault Grand Koleos mjeri 4780 mm u duljinu i ima međuosovinski razmak od 2820 mm. To ga čini većim i od bivšeg Koleosa i od aktualnog Espacea. Unutrašnjost je dostupna isključivo u konfiguraciji s pet sjedala i nudi izdašan prtljažnik od 633 litre.

image

Renault Grand Koleos

Renault Media

Kao i njegov blizanac, Geely Xingyue L, Renault Grand Koleos koristi CMA arhitekturu, koju također koristi i Volvo XC40 te nekoliko drugih modela marki Geely i Lynk & Co.

image

Renault Grand Koleos

Renault Media

Nude se benzinske i hibridne varijante, iako je platforma kompatibilna i s električnim pogonom. Hibridna verzija, koja nema nikakve veze s hibridima iz Australa i "društva", ima 1,5-litreni motor s turbopunjačem i dva elektromotora.

Sustav proizvodi kombiniranu snagu od 245 KS. Tu je i dvolitreni benzinski motor s turbopunjačem koji razvija 211 KS. Kod obje varijante snaga se serijski prenosi na prednju osovinu, a model s benzincem nudim i opciju pogona na sve kotače.

image

Renault Grand Koleos

Renault Media

Renault Grand Koleos bit će dostupan u Koreji od ove jeseni, a tvrtka već prima narudžbe zainteresiranih kupaca. Trenutačno nije jasno planira li Renault izvoziti model na druga tržišta, kao što je to činio s prethodnikom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. lipanj 2024 20:55