TRANZICIJSKI PROBLEMI

Ford: ‘Nećemo ulagati novac u razvoj električnih vozila dok se ne ispuni jedan uvjet‘

Izvršni direktor očekuje da će stvarati profit na električnim vozilima ‘tek za par godina‘

Tvornica Forda u Njemačkoj, ilustracija

 AFP

Mnogi globalni proizvođači automobila muku muče s elektrifikacijom voznog parka. Kao glavni problem označeni su električni automobili.

Među brojnim proizvođačima, s tim problemom suočio se i Ford kojem je više od polovica dilera Americi odbila prodavati električna vozila u 2024. godini. Radi se o 1550 prodajnih salona diljem zemlje u kojima će se iduće godine prodavati isključivo hibridni i modeli pokretani motorima s unutarnjim izgaranjem.

‘Razine prihvaćanja električnih vozila razlikuju se diljem zemlje i vjerujemo da naši dileri najbolje prepoznaju tržište i zahtjeve svojih kupaca‘, izjavio je glasnogovornik Forda Marty Gunsberg.

image

Tvornica Forda u Njemačkoj, ilustracija

AFP

Na njegove izjave nadovezao se i izvršni direktor Forda Jim Farley koji je upozorio je da tvrtka ‘neće ulagati‘ u električne automobile dok ne ispune jedan uvjet.

‘Prije svega, nećemo ulagati u budućnost električnih vozila osim ako nismo uvjereni da ćemo biti profitabilni. To je moj posao.

Neću dodijeliti kapital svom rukovodećem timu ili bilo kome u tvrtki ako ne mislimo da ćemo biti profitabilni u sljedećem ciklusu.

O tome se ne može pregovarati.

Stvarno vjerujemo u budućnost električnih vozila i želimo da sljedeća generacija bude pristupačnija‘, kaže Farley.

Izvršni direktor je rekao i da je ‘vjerojatno da će tvrtka početi stvarati profit na električnim vozilima u roku od par godina‘, piše Express.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. lipanj 2024 17:45