PITANJE SIGURNOSTI

Europski birokrati gube razum: Alfa Romeu zabranjeno korištenje ‘zaštitnog znaka‘

Novi zakon o sigurnosti kojeg je uvela Europska unija izazvao je buru u Italiji

Alfa Romeo Giulia Veloce

 Alfa Romeo

Nakon brojnih apsurdnih odluka poput zabrane prodaje benzinaca i dizelaša, birokrati Europske unije ponovo su pronašli način kako izazvati bijes javnosti.

Ovaj put, njihov alibi nije ekologija već sigurnost.

Zbog novog zakona o sigurnosti kojeg je uvela Europska unija, Alfa Romeu je zabranjeno korištenje prepoznatljivog, zaštitnog znaka talijanske marke.

Nakon 70 godina, modeli Alfa Romea više ne smiju imati registarske pločice na lijevoj strani branika jer ‘nisu u skladu s pravilima o sigurnosti pješaka‘.

image

Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio

Alfa Romeo

To znači da će Talijani morati vratiti pločice točno u sredinu, poput većine ostalih proizvođača.

‘Pomaknuta‘ registarska pločica Alfa Romea na prednjem braniku datira iz Giuliette Spider iz 1955. i jedna je od zaštitnih znakova kompanije koja se još uvijek koristi na aktualnim modelima, uključujući Giuliju, Stelvio i Tonale.

image

Alfa Romeo

Alfa Romeo

Šef dizajna Alfa Romea, Alejandro Mesonero-Romanos, potvrdio je za Autocar da će modeli sljedeće generacije imati konvencionalne prednje pločice postavljene u sredini.

Rekao je da su njihove pločice zabranjene ‘homologacijskim propisima‘ uvedenim kao dio ‘Općih sigurnosnih propisa Europske unije‘ kako bi se pješacima pružila bolja zaštita ako ih udari automobil.

‘Tvrdoglavi Alfisti, koji misle da Alfa nije Alfa ako nema registarsku pločicu sa strane, sigurno neće biti sretni‘, rekao je Mesonero-Romanos.

Alfa Romeo je već napravio promjenu sa središnje postavljenim prednjim pločicama na svom novom modelu Junior - prvom potpuno električnom automobilu tvrtke koji je već prilikom predstavljanja izazvao veliki problem.

image

Alfa Romeo Junior

Alfa Romeo

Naime, talijanski SUV predstavljen je prošlog mjeseca pod imenom Alfa Romeo Milano, no talijanski zakonodavci stavili su veto na ime zbog činjenice da nazivom Milano kompanija krši tamošnje zakone.

Talijanski političari su optužili Stellantis da imenom Milano pokušava prevariti kupce jer se automobil proizvodi u Poljskoj.

Alfa je nekoliko dana nakon premijere donijela povijesnu odluku i promijenila ime svog noviteta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. lipanj 2024 17:10