bavarci na dobitku

Električne BMW modele Neue Klasse bi uskoro mogla pokretati baterijska tehnologija iz Hrvatske

Rimac razvija napredne baterijske ćelije s EVE Energy, a BMW je već ranije sklopio sporazum o suradnji s kineskom kompanijom

BMW Neue Klasse koncept, RImac baterije

 BMW, RImac Automobili

Rimac Technology udružio se s EVE Energy, kineskim proizvođačem litij-ionskih baterija, za proizvodnju baterijskih ćelija u Europi. EVE je inače vodeća kompanija za proizvodnju cilindričnih ćelija u formatu 46xx koji ima višestruke prednosti u odnosu na druge vrste baterija. Brojka "46" se odnosi na promjer cilindričnih stanica u milimetrima, pri čemu "xx" označava neodređenu visinu.

image

Rimac baterije

Rimac Automobili

Tesline baterije koje sami proizvode od 4680 mm nalaze se u crossoverskom modelu Y i ističu se smanjenjem troškova proizvodnje. Rimac Technology želi iskoristiti istu prednost za svoju 46xx platformu, stvarajući baterije visokih performansi u prilagodljivim konfiguracijama. Rimac već razmatra projekte s velikim europskim proizvođačima kako bi koristio zu platformu.

O kojim je proizvođačima riječ nije potvrđeno, no dosad su iz Rimca surađivali s Koenigseggom, Aston Martinom i Porscheom. Partnerstvo s tvrtkom EVE Energy službeno je pokrenuto na nedavnom sajmu IAA Mobility u Münchenu.

Što se za sada zna: proizvodnja ovih novih baterija trebala bi započeti 2027. godine, gdje će EVE će biti odgovoran za proizvodnju ćelija, a Rimac će se pobrinuti za razvoj baterijskog modula i platforme za pakiranje za smještaj ćelija. Osim već spomenutih prednosti, cilindrične stanice imaju i vrhunsko upravljanje toplinom, što EV-ove čini sigurnijim i pouzdanijim, piše Car Buzz.

image

Rimac suradnja s EVE

RImac Automobili

Međutim, tu dolazimo do zanimljive činjenice: naime, prošle je godine objavljeno da je BMW postigao dogovor s EVE Energyjem za modele Neue Klasse, također predstavljene nedavno u Münchenu u konceptnoj formi.

S obzirom na činjenicu da bi se automobilima i baterijama iz Kine mogle ukinuti olakšice u EU, BMW bi sada dugoročno mogao imati koristi od Rimac tehnologije koji je ušao u posao s EVE-om, premda će Rimčeva 46xx platforma i baterije visokih performansi vjerojatno ići u skuplje električne modele.

image

BMW Neue Klasse koncept

BMW

“EVE Energy jedan je od najvećih proizvođača primarnih litijevih baterija u svijetu i partnerstvu donosi veliko iskustvo u tehnologiji baterijskih ćelija”, rekao je Mate Rimac i dodao - "njihova predanost unapređenju rješenja litijevih baterija savršeno se usklađuje s našom vizijom transformacije sektora električnih vozila i skladištenja energije. Oduševljeni smo što možemo najaviti ovu suradnju koja osigurava dugoročnog pouzdanog partnera za našu 46xx platformu."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 20:52