ISKORISTIO PRILIKU

Drastična kazna: ‘Dieselgate lopov‘ dobio osam godina zatvora zbog masovne krađe Audija i VW-a

Sutkinja je osudila Portera na 97 mjeseci zatvora i odredila mu da mora platiti 683.080 dolara (oko 611.000 eura) naknade

Volkswagen, Ilustracija

 AFP

Volkswagenov skandal Dieselgate utjecao je na gotovo 500.000 vozila u Sjedinjenim Državama koja su povučena i to je predstavljalo veliki logistički problem jer je tvrtka morala pronaći mjesto za njihovo skladištenje.

Jedno takvo mjesto bio je napušteni stadion Pontiac Silverdome u Detroitu.

Oronuli nogometni stadion mogao je primiti tisuće automobila na svoje parkiralište i bio je samo nekoliko koraka udaljen od kampusa Volkswagen grupe u Americi u Auburn Hillsu.

Iako je Silverdome bio "zgodno rješenje", nije bio baš siguran što je dokazao i stanoviti 47-godišnji Romane Porter koji je nedavno osuđen na osam godina zatvora zbog svoje uloge u krađi 61 opozvanog vozila marke Audi i Volkswagen .

image

DIm iz ispuha, ilustracija

Profimedia

Prema američkom državnom odvjetništvu za istočni okrug Michigana, Porter i Daniel Onorati urotili su se s drugima kako bi ukrali desetke vozila iz Silverdomea tijekom šest mjeseci 2017. godine. Ta su vozila zatim bila prevezena izvan Michigana, gdje su prodana.

Portera je porota u travnju proglasila krivim za zavjeru za prijevoz ukradenih vozila. Nakon odluke porote, američka okružna sutkinja Denise Page Hood osudila je Portera na 97 mjeseci zatvora i odredila mu da mora platiti 683.080 dolara (oko 611.000 eura) naknade. Kad konačno bude pušten, bit će pod nadzorom sljedeće tri godine.

Cheyvoryea Gibson, specijalni agent zadužen za FBI u Michiganu, rekao je: "Presuda Romaneu Porteru predstavlja jasan podsjetnik da će se oni pojedinci koji se urote da počine prijevaru i krađu suočiti s najstrožim kaznama prema zakonu."

Nastavila je zahvaljujući Uredu državnog odvjetništva SAD-a i jedinici za krađu automobila Ureda šerifa okruga Oakland na pomoći pri prekidanju “razrađene sheme krađe koju je orkestrirao ovaj loš glumac.”

image

Volkswagen Arteon 2.0 TDI Elegance

Volkswagen AG

Ironičnom igrom sudbine, Porter je dobio strožu kaznu od bivšeg generalnog direktora Ureda za okoliš i inženjering američke podružnice tvrtke Volkswagen AG.

Godine 2017. Ministarstvo pravosuđa SAD-a objavilo je da je Oliver Schmidt osuđen na 84 mjeseca zatvora i kaznenu kaznu od 400.000 dolara (oko 358.000 eura) za njegovu ulogu u skandalu Dieselgate.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. rujan 2024 17:08