JASNA PORUKA

Donald Trump: ‘Želim da njemačke automobilske kompanije postanu američke‘

Bivši predsjednik iznio je svoju ponudu za svakog velikog stranog proizvođača automobila ako on ponovo postane predsjednik

Donald Trump

 Getty Images via AFP

Donald Trump pokreće razgovor o budućnosti automobilske industrije u SAD-u s vrlo hrabrim obećanjima. Republikanski predsjednički kandidat predlaže porezne olakšice za strane proizvođače automobila voljne proizvoditi svoja vozila na američkom tlu, a prijeti velikim carinama onima koji se usude uvoziti svoje automobile u SAD.

Tijekom govora u Savani u američkoj saveznoj državi Georgiji u utorak, koji je bio snažno fokusiran na smanjenje stope poreza na dobit s 21 na 15 posto za "one koji proizvode svoje proizvode u SAD-u", Trump je izjavio: "Želim da njemačke automobilske tvrtke postanu američke automobilske tvrtke. Želim da ovdje izgrade svoje pogone.”

Bivši predsjednik iznio je svoju ponudu za svakog velikog stranog proizvođača automobila ako on ponovo postane predsjednik:

“Ovo je dogovor koji ću ponuditi svakoj većoj tvrtki i proizvođaču na Zemlji — dat ću vam najniže poreze, najniže troškove energije, najniži regulatorni teret. I slobodan pristup najboljem i najvećem tržištu na planeti”, rekao je Trump.

“Ali samo ako svoj proizvod proizvodite ovdje u Americi. Ničeg nema ako ovdje ne proizvodite svoj proizvod i ne zaposlite američke radnike za posao. Ako ne proizvodite svoj proizvod ovdje, morat ćete platiti carinu, vrlo veliku carinu,” dodao je.

Prema Trumpovim riječima, oni koji se ne budu pridržavali morat će platiti visoke carine, što će učinkovito povećati cijenu njihovih proizvoda. Kako izvještava ABC News, također je zaprijetio uvođenjem carine od 100 posto na “svaki automobil uvezen iz Meksika ”. Takav bi potez utjecao na nekoliko tvrtki koje su izgradile tvornice u Meksiku, koristeći prednosti nižih troškova rada.

Trenutno BMW, Mercedes i Volkswagen već proizvode značajan broj modela u SAD-u u svojim velikim pogonima. Mnoga od ovih vozila nisu samo namijenjena sjevernoameričkom tržištu, već i izvozu.

Zanimljivo je da je bivši predsjednik također izrazio spremnost poželjeti dobrodošlicu kineskim proizvođačima automobila na američko tržište - pod jednim uvjetom: da svoja vozila proizvode lokalno.

"Dat ćemo poticaje, a ako Kina i druge zemlje žele doći ovamo i prodavati automobile, ovdje će graditi pogone i zapošljavat će naše radnike."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. rujan 2024 18:19