GT-EV

Bilo je pitanje vremena: Nissan počeo pripremati mogućeg električnog nasljednika GT-R-a

Detalji su oskudni, ali Nissan trenutno radi na hibridnoj i električnoj verziji sportskog automobila koji bi mogao naslijediti GT-R

Nissan GT-R

 Nissan

Kada su u pitanju sportski automobili koji nose Nissanovu značku, GT-R je kralj. Ugledna platforma pokazala se kao jedan od najuspješnijih "sportaša" u povijesti, s jednim od najpoznatijih motora koji su ikad stavljeni ispod haube. Ali doba elektrifikacije je započelo, a Nissan gleda prema prirodnom nasljedniku kojeg će pokretati baterije.

Hiroshi Tamura unutar Nissana radi s GT-R-ovima od svoje 18 godine, tako da je bilo prirodno da postane šef proizvodne linije (i na kraju se povuče). Međutim, čak ni Tamura nije bio siguran kako će Nissan GT-R i Z na kraju završiti pred elektrifikacijom kada se suočio s tim pitanjem ranije ove godine. Ali jedno je sada jasno: Nissan će u budućnosti lansirati elektrificiranu verziju sportskog automobila.

image

Nissan GT-R

Nissan

"Postoji vrlo važna vizija u Europi za Nissan. To je oko srca ovog novog automobila", rekao je izvršni direktor Nisma Takao Katagiri u intervjuu za Autocar. "Dakle, jedino što mogu reći je da pričekati. Predstavit ćemo vrlo uzbudljiv model britanskom tržištu pod markom Nismo".

Sada, dok su Katagirijevi komentari bili posebno o Ujedinjenom Kraljevstvu, također je naveo da Nissan prvo planira predstaviti automobil u Japanu. Nakon toga, proizvođač automobila će staviti model u prodaju i u Europi i u SAD-u. Nejasno je kako točno Nissan planira strategiju lansiranja svog novog sportskog automobila, ali na temelju Katagirijeve upotrebe jedinstvene riječi "model", čini se da Nissan u ovom trenutku možda ima planove za jedno vozilo orijentirano na performanse.

image

Nissan GT-R

Nissan

Povijesno gledano, Nissan je svoja vozila performansi podijelio na dva modela izgrađena na dvije različite temeljne arhitekture. Nissan Z je, na primjer, izrađen na Nissanovoj Front Midship (FM) platformi, dok je GT-R izrađen na sportski poboljšanoj verziji FM platforme poznatoj kao Premium Midship (PM).

Međutim, jedno je očito: Nissan planira lansirati vozilo s kombinacijom pogonskih sklopova. Katagiri je potvrdio za Autocar da Nissan planira lansirati "kombinaciju" hibridnih i EV modela svog novog sportskog automobila, iako je nejasno hoće li Nissan lansirati oboje u isto vrijeme ili će mu trebati vremena da razvije baterijsku tehnologiju u pogonski sklop koji je potpuno spreman za električni sportski automobil.

image

Nissan Z

Nissan

Sada, najveći predvidljivi problem je može li proizvođač automobila dovoljno brzo staviti svoje vozilo na tržište da bude konkurentan. Proizvođači diljem svijeta ubrzavaju svoje programe za električna vozila kako bi osigurali brz prijelaz na baterijsko napajanje. Sportski su automobili, međutim, još uvijek neprofitabilni, barem kada se usporede s crossoverima koji donose novac.

Čini se da Nissan igra dugu igru u ime solid-state baterija, koje, doduše, imaju svoje prednosti. Ako Nissan uspije pravilno izvesti ovaj podvig, moglo bi se pokazati da nudi značajnu prednost za potrošače koji traže sportski automobil s brzim punjenjem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 09:52