PAMETNA IDEJA ILI?

Benzin u istoj kategoriji kao cigarete i alkohol? UN traži zabranu reklamiranja

Teško je zamisliti kakav bi utjecaj ova zabrana imala na svijet. Naftne kompanije vjerojatno ne bi zbog toga pretrpjele veliku štetu

Benzinska postaja

 Street.Shooter.Italy/Alamy/Alamy/Profimedia

Ranije ovog mjeseca, glavni tajnik Ujedinjenih naroda, António Guterres, pozvao je svjetske vlade i medije da prestanu zarađivati od industrije fosilnih goriva. Šef UN-a optužio je energetske tvrtke za "iskrivljavanje istine, obmanjivanje javnosti i sijanje sumnje" o klimatskoj krizi. "Spriječite luđake da raspiruju ludilo", rekao je tom prilikom.

image

Antonio Guterres

AFP

Guterresovi komentari dolaze u kritičnom trenutku za automobilsku industriju. Potrošači još uvijek ne prihvaćaju električna vozila, između ostalog i zbog toga što su mnogo skuplja od konkurencije na fosilna goriva.

Kako bi zadao udarac industriji fosilnih goriva čelnik UN-a sada poziva na uvođenje ograničenja oglašavanja za fosilna goriva, slično onome koje se provodi za duhan i alkohol diljem svijeta. Međutim, dok je oglašavanje duhana primarno ograničeno kako bi se izbjegao utjecaj na djecu, cilj zabrane oglašavanja fosilnih goriva je utjecati na ponašanje svih potrošača.

image

Točenje goriva, ilustracija

CROPIX

Neke države, gradovi i tvrtke već su zabranile oglašavanje naftnim i plinskim tvrtkama. Francuska ograničava promidžbu ugljena, plina i vodika proizvedenih od fosilnih goriva, dok Amsterdam, Sydney i Edinburgh također ograničavaju oglašavanje poduzeća s visokim emisijama. Što se tiče medija, The Guardian, Vox i francuski Le Monde zabranili su oglašavanje naftinih derivata i prirodnog plina.

image

Ferrari‘s Monegasque driver Charles Leclerc leaves the stands to compete in the qualification session at the Circuit de Catalunya on June 22, 2024 in Montmelo, on the outskirts of Barcelona, during the Spanish Formula One Grand Prix. (Photo by Thomas COEX/POOL/AFP)

AFP

Teško je zamisliti kakav bi utjecaj ova zabrana imala na svijet. Naftne kompanije vjerojatno ne bi zbog toga pretrpjele veliku štetu jer ljudi zbog prestanka reklamiranja sigurno ne bi kupovali manje benzina ili dizela. Štoviše naftne tvrtke bi vjerojatno bile na dobiti jer ne bi više trošile ogromne količine novca na izravno oglašavanje i sponzorstva. S druge strane mediji bi pretrpjeli ozbiljan udarac jer velik dio budžeta mnogima dolazi upravo iz oglašavanja naftnih kompanija. Veliki udarac bi sigurno doživio i automobilski sport u kojem su naftne kompanije najutjecajniji i najizdašniji sponzori.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. lipanj 2024 18:36