‘brodolom‘

Američki proizvođač je bankrotirao, no to nije kraj problema. Sada su napravili opoziv svih prodanih auta

Nakon temeljite istrage, Fisker Engineering je problem identificirao kao potencijalni sigurnosni problem

Fisker Ocean

 Fisker Inc.

Fisker je objavio opoziv i obustavu prodaje svih Oceana proizvedenih do svibnja, kada je Magna službeno prekinula proizvodnju ovog automobila. Do opoziva je došlo zbog ručki na vratima koje se mogu zaglaviti i spriječiti putnike da otvore vrata kako bi ušli ili izašli iz vozila. Budući da je Fisker trenutno u stečajnom postupku koji će vjerojatno rezultirati likvidacijom, tajming za ovaj opoziv ne može biti gori.

Fisker kaže da je problem uzrokovan "dimenzionalnom varijacijom" u mjerama kvake. Kvaka na vratima koja nije u skladu s specifikacijama mogla bi imati dodatno trenje i ne bi imala dovoljnu silu uvlačenja. Proizvođač automobila procjenjuje da je pogođeno oko 3 posto od 8204 Oceana proizvedenih i prodanih u SAD-u, a podaci za Europu nisu obavljeni.

image

Fisker Ocean

Fisker Inc.

Nakon temeljite istrage, Fisker Engineering je ovo identificirao kao potencijalni sigurnosni problem. Zaglavljene kvake bile bi problematične u slučaju nesreće kada se zbog njih ne bi mogla otvoriti vrata i dovoljno brzo izaći iz automobila. Servisni tehničari Fiskera će s pomoću posebnog alata za testiranje provjeriti je li određeno vozilo pogođeno, i ako je to slučaj svaku neispravnu kvaku bi trebalo zamijenit. To sve zvuči kao jednostavan i lako rješiv problem, no prilično je upitno kako će to izvesti bankrotirana tvrtka koja je još ranije postala poznata zbog svoje loše servisne podrške i apsolutne nestašice rezervnih dijelova.

Ovo je Fiskerov drugi opoziv u manje od mjesec dana. Fisker je nedavno opozvao sve Oceane zbog modula pogonskog sklopa koji bi mogao greškom ući u zaštitni način rada i uzrokovati gubitak snage. Popravak je jednostavno ažuriranje softvera, koje je puno lakše napraviti nego konkretan popravak, kakav će zahtijevati ovaj recentni problem.

image

FIsker, ilustracija

Alamy/Profimedia

Dodatni problem koji proizlazi iz ovog opoziva za Fisker je zaustavljanje prodaje. Tvrtka još uvijek na skladištu ima nekoliko tisuća Oceana, koje trenutno ne smije prodavati. Proizvođač automobila već je stavio sve svoje automobile na rasprodaju kako bi re riješio preostalog inventara, ali sada se ti automobili ne mogu isporučiti kupcima dok se ne poprave.

Ono što nije jasno jest što bi se moglo dogoditi vlasnicima pogođenim opozivom ako Fisker zatvori svoja vrata. Tijekom financijske krize 2008. godine, američka Nacionalna uprava za sigurnost prometa na cestama ustvrdila je da čak ni prijava stečaja ne bi oslobodila proizvođače automobila od obaveze da povuče neispravna vozila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. lipanj 2024 19:32